Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så tillverkas aluminiumfolie i 4 steg

Aluminiumfolie kallades tidigare stanniol efter det latinska namnet på tenn, stannum, men den tillverkas numera av aluminium som utvinns ur bergarten bauxit. Bauxit består mest av aluminiummineraler samt en liten del järn- och lermineraler.

Jørgen Stamp

Steg 1:

Bauxit mals och raffineras så att aluminiumoxid avskiljs. Därefter framställs aluminium genom elektrolys, och rent aluminium formas till tackor.

Steg 2:

Tontunga aluminiumtackor upphettas till cirka 500 grader och körs flera gånger mellan valsar som pressar dem plattare och längre.

Steg 3:

Metallen är nu bara två millimeter tjock. Den spolas upp på en rulle innan den i flera omgångar rullas ut igen och förs genom en uppsättning kalla valsar.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

Rullningarna och temperaturbytena ändrar metallstrukturen så att folien är stark trots en tjocklek på bara 0,006 millimeter. Den skärs nu i banor och rullas upp.

Läs också:

Robotar

Artificiell sengångare ska övervaka regnskogen

2 minuter
Intelligens

HJÄRNTRÄNARE: Börja träna i dag

1 minut
Sjukdomar

Dödens laboratorium

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj