1. Människor kan fungera som batterier
I The Matrix är människor fångade och nedsänkta i en vätska. Därifrån utvinns kroppsvärmen som
energi för att driva robotarna.
Utanför filmduken har forskare utvecklat så kallade termoelektriska anordningar såsom armband, ringar och hörapparater som använder kroppens värme som energikälla.
VIDEO: Se hur en ring som drivs av kroppsvärme fungerar
I exempelvis en klocka utnyttjar tekniken temperaturskillnader som gör att elektronerna i ena delen av ett metallstycke rör sig snabbare genom uppvärmning från huden. Elektronerna söker sig mot den kallare änden av metallen och bildar en elektrisk ström, precis som i ett mikroskopiskt batteri.
Med hjälp av så kallade halvledare kan flera av dessa batterier kopplas samman för att producera en spänning på en volt för varje kvadratcentimeter hud. Spänningen räcker för att driva klockor och aktivitetsarmband.
Men generellt sett är människor dåliga batterier. Visserligen genererar en människokropp cirka 80 watt genom kroppsvärmen, men att förbränna människans dagliga kaloriintag skulle frigöra betydligt mer energi.
2. Artificiell intelligens är redan ond
Stephen Hawking, Elon Musk och Bill Gates har varnat för att framtidens artificiellt intelligenta superdatorer kommer att vända sig mot oss, precis som i The Matrix.
När Microsoft lanserade chattboten Tay 2016 tog det mindre än 24 timmar innan hennes svar var rasistiska och ondskefulla.
Skepticismen bottnar i att mänsklighetens mål är svåra att formulera.
Artificiellt intelligenta system kallas också agenter och har ett uppsatt mål. Vanligtvis tränas systemen genom maskininlärning, som matar agenten enorma mängder data där den hittar mönster.
Mönstren blir förutsägelser som därefter testas som en lösning, exempelvis ett botemedel mot cancer. Effekten av lösningen hamnar i databanken och gör agenten smartare.
Problem uppstår om framtidens artificiella superintelligenser blir medvetna. Då kommer agenterna att bekämpa cancer, trots att processen leder till att människor dör, och motverka allt som går emot målet, exempelvis om forskare vill stänga av maskinen.
VIDEO: Så tar artificiella intelligenser onda beslut
Dagens svaga AI-system har redan visat sina sämre sidor. Exempelvis har YouTubes algoritm spridit desinformation och hatpropaganda genom att rekommendera allt mer extrema videor.
3. The Matrix kan gömma sig i universums minsta byggstenar
I The Matrix har jorden tagits över av robotar samtidigt som de flesta människor lever i en simulerad verklighet, lyckligt omedvetna om planetens verkliga tillstånd. År 2003 presenterade den brittiske filosofen Nick Bostrom en teori om att även vår verklighet är en datorsimulering.
Bostroms tes är att om kvantdatorer, såsom förutspåtts i Moores lag, fördubblar sin datorkraft var 20:e månad kommer framtidens människor att kunna driva flera simuleringar av sina förfäders liv. Simuleringarna kommer att vara så detaljerade att de simulerade individerna har ett medvetande, men utan att veta sanningen om sin verklighet.
Med andra ord, om vi hävdar att vi får oöverträffad datorkraft kan vi inte samtidigt förneka att vi är karaktärer i ett datorspel.
Nick Bostroms tes kan inte motbevisas och har därför fått stöd från några av världens främsta entreprenörer, däribland Elon Musk och Neil deGrasse Tyson.
VIDEO: Därför kan astrofysiker inte avvisa The Matrix
Enligt forskare från University of Washington kommer vi att kunna avslöja ett möjligt simulerat universum med kvantdatorer. Moderna superdatorer kan bara simulera en modell av universum som är lika stor som en atomkärna. Men i framtiden kan större simuleringar visa en betydligt större utsnitt som efterliknar elementarpartiklarna – atomernas byggstenar – i fyra dimensioner.
I en så stor modell kan forskare till exempel simulera rumtid, men även de starkaste framtida simuleringarna kommer att innehålla spår av en underliggande gitterstruktur. Forskarnas beräkningar visar att strukturen kommer att uttryckas som en övre gräns för intensiteten hos den starkaste kosmiska strålningen. Gränsen kan observeras om strålningen inte sprids åt alla håll, som förväntat.
De kosmiska strålarna med ultrahög energi träffar sällan jorden, vilket gör simuleringarnas signaturer svåra att upptäcka.
För vissa forskare är simuleringshypotesen ett svar på Fermi-paradoxen: Om det nu finns 300 miljoner beboeliga planeter i Vintergatan – varför har vi då aldrig blivit kontaktade av rymdvarelser? Svaret är för att vi är försöksdjur i deras dataspel.
4. Tankens kraft styr datorspel
Huvudpersonen Neo stoppar kulor och böjer skedar med hjälp av tankekraft. I den verkligheten skulle Neo ha ett hjärn-dator-gränssnitt som redan finns i flera modeller.
När en tanke susar genom huvudet skickar joner - positivt laddade atomer - på hjärncellernas yta signalen vidare genom att avge elektroner. Med så kallad elektroencefalografi (EEG) fångar ett chip upp elektronerna och omsätter dem till den handling som hjärnsignalen skulle utlösa i kroppen.
Makaker har till exempel lärt sig att spela datorspelet Pong med hjälp av det inopererade hjärnchipset The Link.
VIDEO: Se apan Pager styra en dator med tankekraft
Aporna lärde sig först att styra en joystick och belönades med banansmoothie varje gång de flyttade markören till ett lysande fält. The Link registrerade hjärnaktiviteten under tiden och efter ett tag tog hjärnchippet över rollen som joystick.
Företaget Neuralink kommer att använda chippet för att lära människor nya egenskaper omgående – precis som Neo gör i The Matrix – genom att generera artificiella hjärnsignaler.
5. Lamm växer i påse
Gigantiska fält av kapslar med människofoster täcker den karga jorden i The Matrix. I verkligheten finns redan all nödvändig teknik för att på samma sätt odla en människa från befruktning till födsel.
Med hjälp av stamceller nedsänkta i en cocktail av hjälpämnen kan en handfull laboratorier runt om i världen pussla ihop alla bitar till en människa som därefter kan utvecklas precis som i naturen. Av etiska skäl får artificiella foster inte utvecklas längre än i cirka 22 dagar.
För andra arter är reglerna inte lika hårda. Forskare har till exempel utvecklat musembryon halvvägs genom graviditeten, och utvecklingen hade kunnat fortsätta om de varit kopplade till en konstgjord moderkaka som kunde ge näring och syre.
Forskare har utvecklat en typ av konstgjord livmoder för att kunna ge för tidigt födda lamm näring tills de är redo att födas. Forskarnas förhoppning är att tekniken ska kunna hjälpa extremt för tidigt födda barn som föds de veckor då lungor och hjärta färdigutvecklas.