Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keyboard qwerty
Teknik - Datorer

Varför ser tangentbordet ut som det gör?

Varför står bokstäverna inte i alfabetisk ordning på tangentbordet?

Det tangentbord vi använder till våra datorer i dag utvecklades ursprungligen för skrivmaskinen. När de första mekaniska skrivmaskinerna dök upp i USA på 1860-talet, var bokstäverna placerade i alfabetisk ordningsföljd. Med det systemet trasslade typarmarna dock ofta ihop sig med varandra, när man försökte skriva snabbt.

Vapentillverkare gjorde QWERTY framgångsrikt

Uppfinnaren av skrivmaskinen, C L Sholes, skaffade därför en lista över de vanligast förekommande bokstäverna på engelska, och utifrån den gjorde han ett nytt tangentbord.

Han övergav den alfabetiska ordningen och införde den som än i dag är dominerande. Tangentbordet kallas QWERTY-tangentbordet efter ordningen på översta raden. Bokstäverna placerades i den ordningen för att minska skrivhastigheten och därmed undvika trasslet med armarna.

År 1874 sålde Sholes sin nyutvecklade skrivmaskin till vapentillverkaren Remington, som satte maskinen i massproduktion och därmed gjorde QWERTY-tangentbordet utbrett.

Inte den effektivaste kombinationen

Med detta system kunde man skriva snabbare och effektivare än med det gamla systemet med tangenterna i alfabetisk ordningsföljd. QWERTY-tangentbordet har hängt med sedan dess, trots att det inte är optimalt för moderna tangentbord. Det finns faktiskt bättre alternativ, bland annat Dvorak-tangentbordet, som utvecklades 1933 av amerikanen August Dvorak. På detta tangentbord är de mest frekvent använda bokstäverna placerade på mittlinjen med vokalerna till vänster och konsonanterna till höger.

Kinesiskt tangentbord med skrivtecken

De flesta kinesiska tangentbord liknar våra, fast tangenterna har även skrivtecken. Kineserna använder nämligen pinyin, ett slags ljudskrift: de skriver de ljud ordet består av, varpå datorn gissar och föreslår några av de många tusen tecknen. Med hjälp av siffror kan man välja bland datorns förslag och därmed skriva ganska snabbt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj