Väger en fylld telefon mer än en tom?

Blir min telefon tyngre när den fylls på med appar, videoklipp och bilder?

© Shutterstock

En smartmobils vikt förändras inte efterhand som lagret fylls på med exempelvis videor och bilder, som sparas i minnesceller på telefonens flash-chip. Där kodas varje pixel i bilden till antingen 0 eller 1 – det vill säga digitala bitar.

"En iPhone 13 har en 12-megapixelkamera. Det är lite mer än tolv miljoner pixlar, som ska använda 16 bitar för att kunna spara färg och ljusstyrka för just den pixeln, så det finns 192 miljoner minnesceller som ska vara 1 eller 0 för varje enskild bild", förklarar Peter Bøggild, professor vid fysiska institutet på Danmarks Tekniske Universitet.

"Men de enskilda bitarna väger lika mycket oavsett om de stå på 0 eller 1", fortsätter han.

Din telefon blir lättare när du använder den

Användningen av telefonen kan dock påverka vikten. Einsteins berömda formel E = mc 2 berättar nämligen att energi kan bli massa och vice versa.

"Din telefon blir pyttelitet tyngre när du laddar den. Inte för att du 'tillför' elektroner, utan för att du tillför elektrisk energi, vilket är lika med massa, enligt Einstein", säger Peter Bøggild.

Telefonen kan faktisk också bli lättare:

"Att ta och spara en bild kostar energi, som lämnar telefonen som värme. Därför kan man argumentera för att telefonen blir en aning lättare när man tar en bild. Ja, egentligen oavsett vad man gör som förbrukar batterikraft."