Shutterstock
Förbundskansler Angela Merkel

Så avlyssnar agenter internets dataström

Blinkande ljus susar fram under haven i en ostoppbar ström, som fraktar internetsignaler jorden runt. Läs om hur världens underrättelsetjänster kan inhämta information och övervaka allt – och gör det!

Danmark har hamnat i varmluften sedan ett internationellt mediesamarbete avslöjade en intern rapport från danska försvarets underrättelsetjänst.

Rapporten är en intern redogörelse som visar att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA från 2012-14 använde danska internetkablar till att spionera på bland annat svenska, norska, franska och tyska befattningshavare och toppolitiker – bland annat Angela Merkel.

Men hur är det över huvud taget möjligt för NSA att följa med i Merkels text-, telefon- och chattmeddelanden?

Underrättelsetjänster kopierar dataström

Världens informationsström passerar mellan länder via ett nätverk av optiska fiberkablar, som vanligtvis går under havet med en landförbindelse i varje ände.

Beståndsdelar i en internetkabel
© Oona Räisänen / Wikimedia Commons

En internetkabel består av:

Ett ytlager av plast

Mylartejp, som motverkar sträckningar och vridningar

Skyddande stålvajer

Aluminiumskydd som stänger ute vatten

Polykarbonat, som skyddar de inre kablarna likt pansarglas

Strömförande kopparrör som förstärker signalerna

Petroleumgel, som håller de optiska kablarna på plats

Innerst ligger de tunna optiska fibrerna, som skickar och tar emot ljussignaler

Ljusvågor som färdas längs de optiska fibrerna kan hämtas medan signalen är på väg, men det är lättare att göra när signalen når in till land.

Små avlyssningsanordningar placeras på barlagda fibrer och avleder ljussignalen för att kopiera den som binära data – utan att störa internettrafiken.

Karta över internetkablar in i och ut ur Danmark.

Danmark är en knutpunkt för internetkablar mellan exempelvis Sverige, Norge, Nederländerna och Tyskland.

© Submarine Cable Map

Förklaring: Så tjuvlyssnar underrättelsetjänsterna

Kommunikation som skickas över internet färdas genom stora underhavskablar in och ut ur Danmark.

På hemliga platser kan Danmarks underrättelsetjänst fånga upp både innehåll och så kallad metadata – exempelvis mottagare, position, tidpunkt för de meddelanden som skickas.

All uppfångad data skickas till ett datacenter på Amager, där den sparas. Innehållet sparas i några dagar, medan metadata sparas längre.

Med ett datorprogram kallat Xkeyscore – underrättelsevärldens Google – utvecklat av NSA kan analytiker genomsöka kommunikationsströmmen efter värdefulla underrättelser utifrån exempelvis en e-postadress eller en webbplats.

Övervakningen är laglig när enskilda personer eller nätverk övervakas som ett led i en antiterrorinsats. Men varje enskild medborgares aktivitet genom kabeln kan i princip avlyssnas ned i minsta detalj.

Efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande har NSA:s verksamhet varit allmänt känd, och redan då hävdade han att NSA övervakade Angela Merkel.

VIDEO: Snowden förklarar hur Xkeyscore fungerar

Det är för tillfället oklart om danska försvarets underrättelsetjänst kände till spionaget, eller om NSA i hemlighet har utnyttjat samarbetet.