Tekniken som används för att skapa de falska bilderna kallas GAN - Generative Adversarial Network. Det är ett neuralt nätverk med två konkurrerande system:
Det ena systemet försöker skapa den perfekta falska bilden, baserat på dess kunskap om riktiga bilder, och det andra systemet försöker avslöja bluffen. Bilden förädlas till dess att detektivsystemet inte kan upptäcka att den är falsk.
På bråkdelar av en sekund kan systemet, utan mänskligt ingripande, skapa ett falskt porträtt som ser ut som ett riktigt. Men nu har amerikanska forskare upptäckt en svaghet i GAN-metoden.
Datorn gör nämligen nästan alltid misstag när det gäller ögonens pupiller. På en riktigt människa är pupillerna tydligt avgränsade och cirkelrunda eller möjligtvis något elliptiska. GAN-pupiller ser annorlunda ut.
Om man zoomar in på ögat kan man se att de datorgenererade pupillerna kan ha en ojämn form eller flyter ihop med regnbågshinnan, det vill säga vävnaden runt pupillen där ögonfärgen finns.
De amerikanska forskarna har utvecklat en metod som automatiskt kan avslöja de datorgenererade bilderna, men troligtvis finns det redan ett bäst före-datum för metoden.
Nu när svagheten väl har påtalats kommer nya, mer avancerade system att försöka skapa mer perfekta människoliknande pupiller. Då kommer forskarna att behöva leta efter andra avslöjande detaljer.