Shutterstock
Ansikte, datorgenererat, avslöja

Så avslöjar du om ett ansikte har skapats av en dator

Med hjälp av neurala nätverk kan datorer skapa falska porträtt som ser ut att vara riktiga. Men nu har forskare hittat en detalj som avslöjar vilka bilder som är falska.

Med en speciell teknik är det snabbt och billigt att med hjälp av datorer producera porträtt som är så realistiska att de nästan är omöjliga att åtskilja från riktiga fotografier.

De falska bilderna används exempelvis till fejkprofiler i sociala medier, som är avsedda att sprida ett visst budskap eller bluffa andra användare.

Nu har dock forskare från The State University of New York i USA upptäckt en detalj i bilderna vilket gör att man i de allra flesta fall kan avgöra vilka bilder som är falska och vilka som är äkta.

Ansikte, datorgenererat

Kan du upptäcka ett datorgenererat ansikte? Två av dessa fyra bilder på ansikten är skapade med hjälp av datorer och de andra två är porträtt av riktiga människor. Vilka två är falska? Se svaret nedan.

© Bod Inga Klang, Owlsmcgee & Shutterstock

Tekniken som används för att skapa de falska bilderna kallas GAN - Generative Adversarial Network. Det är ett neuralt nätverk med två konkurrerande system:

Det ena systemet försöker skapa den perfekta falska bilden, baserat på dess kunskap om riktiga bilder, och det andra systemet försöker avslöja bluffen. Bilden förädlas till dess att detektivsystemet inte kan upptäcka att den är falsk.

På bråkdelar av en sekund kan systemet, utan mänskligt ingripande, skapa ett falskt porträtt som ser ut som ett riktigt. Men nu har amerikanska forskare upptäckt en svaghet i GAN-metoden.

Datorn gör nämligen nästan alltid misstag när det gäller ögonens pupiller. På en riktigt människa är pupillerna tydligt avgränsade och cirkelrunda eller möjligtvis något elliptiska. GAN-pupiller ser annorlunda ut.

Om man zoomar in på ögat kan man se att de datorgenererade pupillerna kan ha en ojämn form eller flyter ihop med regnbågshinnan, det vill säga vävnaden runt pupillen där ögonfärgen finns.

Ögon, datorgenererade

När vi zoomar in blir skillnaden uppenbar. På de riktiga människorna är pupillerna cirkulära och tydligt definierade. De datorgenererade ansiktena är nummer 2 och 3.

© Bod Inga Klang, Owlsmcgee & Shutterstock

De amerikanska forskarna har utvecklat en metod som automatiskt kan avslöja de datorgenererade bilderna, men troligtvis finns det redan ett bäst före-datum för metoden.

Nu när svagheten väl har påtalats kommer nya, mer avancerade system att försöka skapa mer perfekta människoliknande pupiller. Då kommer forskarna att behöva leta efter andra avslöjande detaljer.