Med tiden omvandlas din kropp till ett stort ID-kort, som kan bekräfta din identitet och låsa upp privat information. Välkända tekniker som fingeravtryck och ansiktsigenkänning är bara början, för hela forskningsfältet utvecklas i högt tempo. Här kan du se sju tekniker, som omfattar en hel del nya och oväntade lösningar.
Ansikte

Nu går det att skanna och 3D-analysera ditt ansikte, så att ansiktsigenkänning blir säkrare att använda för att exempelvis låsa upp din telefon.
Ditt ansikte känns igen i 3D
Smilgropar, en bred käke eller en spetsig näsa – ditt ansikte är fullt av unika drag och därför kan ansiktsigenkänning användas till att exempelvis låsa upp en smartmobil.
Med infrarött ljus blir tekniken ännu säkrare, eftersom en skanner inte bara kontrollerar längden och bredden, utan även djupen av dina ansiktsdrag.
Och tack vare algoritmer som lär känna din ansiktsform, kan du kännas igen även om du inte ser exakt likadan ut varje gång.
Fingeravtryck

Ditt fingeravtryck kan kännas igen av en skanner, bland annat utifrån de ställen där linjerna på ditt finger delas eller slutar.
Fingeravtryck blir ännu säkrare
Fingeravtrycksläsare har historiskt sett varit sårbara för bedrägeri, eftersom kriminella personer har kunnat ta ett avtryck av någon annans fingeravtryck med exempelvis vax eller silikon och använda avtrycket för att lura en skanner.
Men forskarna är i full färd med att förbättra tekniken. Amerikanska forskare har exempelvis utvecklat en sensor som inte bara skannar fingeravtryck, utan samtidigt mäter blodtryck, så bara ett levande finger godkänns.
Blodådror

Det unika blodådermänstret i din hand kan exempelvis användas som godkännande för att betala för varor.
Skanner ser ådermönster
Inuti din hand döljer sig ett unikt mönster av blodådror som fungerar som ett "åderavtryck" i nivå med ditt fingeravtryck. Och en del forskare anser att vi bör införa åderskanning som ID-teknik, eftersom åderavtryck är svårt att kopiera.
Så kallat när-infrarött ljus, som är osynligt för våra ögon, kan få blodådrorna i våra händer och fingrar att framträda, så att det kan tas en digital bild av varje persons unika ådermönster.
Ögon

Dina ögon gör oavbrutet blixtsnabba, små – och unika – rörelser, som kan bekräfta att du är den du utger dig för att vara.
Ögat gör unika rörelser
Ögat gör hela tiden mycket små rörelser, kallade mikrosackader, som varar i 6-30 millisekunder.
Mikrosackader är unika alla människor och forskare vid Potsdams universitet har kommit fram till att en person kan identifieras genom att ögat skannas 1 000 gånger i sekunden.
Med hjälp av en skanner och rätt programvara kan vi på så sätt i framtiden exempelvis godkänna en betalning – och det är säkrare än klassisk irisavläsning, som kan överlistas med falska ögon.
Gångstil

Din gångstil kan delas upp i 25 leder och rör sig i ett unikt mönster, som kan bekräfta din identitet.
Din gångstil är helt din egen
Inga människor går precis likadant som andra. Små variationer i hur dina leder rör sig i förhållande till varandra för din gångstil unik.
Forskare vid Michigan State University har utvecklat programvara, som kan skilja gångstilar åt.
Programmet delar in vår kropp i 25 leder. Därefter beräknas varje leds position och vinkel i förhållande till andra leder genom en bildserie.
Läppar

En skanner kan genom att följa sex punkter på dina läppar bekräfta att det är du som exempelvis uttalar ett lösenord.
Dina läppar avslöjar dig
Forskare från Queen’s University Belfast har utvecklat en algoritm som känner igen en person med hjälp av läppavläsning.
Tekniken kan exempelvis säkerställa att en skanner för ansiktsigenkänning inte kan luras med en bild av ett ansikte i stället för ett riktigt ansikte.
Om du använder lösenord som uttalas och spelas in av en mikrofon kan de bli ännu säkrare med läppavläsning.
Det kräver bara en skanner som avläser dina läppars rörelser och bekräftar att det är du som uttalar lösenordet.
Tänder

När du biter ihop gör din speciella tanduppsättning att ljudet blir unikt. Med hjälp av en mikrofon i örat kan en algoritm därför bekräfta din identitet.
Din tanduppsättning håller hackare borta
Ljudet av dina tänder som bits ihop är unikt för dig.
När du exempelvis låter dina framtänder möta varandra eller biter ihop i ena sidan av munnen, skapas ett mönster av vibrationer som påverkas av allt från överbett och saknade tänder till formen på din käke.
Amerikanska forskare anser att tanduppsättningens gnisslande kan användas för identifiering. Allt som behövs är en mikrofon i örat som fångar upp de vibrationer som sprids i vårt kranium via käken.