Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 spørgsmål til professoren Søren Hauberg

"Jag ger alltid mina studenter en särskild roman"

Søren Hauberg är specialist inom datavetenskap och artificiell intelligens. Han utnämndes till att vara en av världens tio mest spännande forskare 2018 av World Economic Forum och berättar här vilken Stephen King-bok han alltid ger sina studenter.

Mikal Schlosser/DTU

När visste du att du skulle bli forskare?

Jag har alltid varit nyfiken och trivts bra i fantasivärldar. Jag älskar att leka och vända upp och ner på det välbekanta och etablerade bara för att se vad som händer. Jag har aldrig kunnat skaka av mig hungern efter ny kunskap, och det ledde mig snabbt i riktning mot en forskarkarriär.

Jag har alltid varit nyfiken och trivts bra i fantasivärldar.

Vad är din största inspirationskälla?

Tystnad och tristess. Mina bästa idéer kommer till mig när jag inte koncentrerar mig på något anmärkningsvärt.

Vanligtvis är cykelturen hem från Danmarks Tekniska universitet den mest kreativa delen av min vardag. Och det fungerar bara för att det oftast är lite tråkigt.

Om jag underhöll mig med en podcast eller musik skulle det inte finnas något utrymme för mina egna tankar alls. Så kom ihåg att bli uttråkad!

Vilken är människans största bedrift?

Att vi inte är döda än. Med den hastighet med vilken vi utrotar alla andra varelser på denna planet är det ett mindre mirakel att vi ännu inte har utrotat oss själva än i processen.

Det finns dock många tecken på att vi är på god väg att göra det. Och om det händer kan vi enbart skylla det på oss själva. Lyckligtvis arbetar många av de smartaste i världen hårt för att städa upp den massiva röra som vi befinner oss i. Så kom ihåg att säga tack nästa gång du träffar en klimatforskare.

7 spørgsmål til professoren Søren Hauberg
© Mikal Schlosser/DTU

Fakta

 • Namn och titel

  Søren Hauberg, född 1980, är professor vid DTU, Danmarks Tekniska universitet, och arbetar med geometriska modeller för data och algoritmer för maskininlärning.

 • Vetenskap

  Datorer saknar allmän statistisk kunskap om ett antal ämnen, som exempelvis människors kroppsformer. Därför handlade Haubergs doktorsexamen i datavetenskap från Köpenhamns universitet 2012 om att utveckla statistiska modeller så att en dator kan jämföra olika kroppars positioner genom att använda fysiska värden för avstånd.

  Under sin forskarkarriär har han varit knuten till UC Berkeley i USA och Max Planck Institute i Tyskland samt arbetat som forskare i sektionen för kognitiva system vid DTU Compute vid Danmarks Tekniska universitet.

  År 2012 utsågs han till Sapere Aude Forskningstalent, och under 2018 utropade World Economic Forum honom till en av världens tio mest spännande forskare.

 • Privat

  Søren bor med sin fru, professor Aasa Feragan, samt parets två barn, Agnes och Ingrid, i Köpenhamn.

Vad är du mest stolt över att ha uppnått i ditt arbete?

Att ha spelat en viktig roll i utvecklingen av matematisk teori för stokastisk mångfald.

Teorin kan kokas ner till att tilldela fysiska enheter till alla beräkningar som artificiell intelligens gör. Det är viktigt om vi ska förstå tankeprocessen för artificiell intelligens och förstå de beslut som den fattar.

Det är ett långt coolt drag, men det gör mig stolt att veta att min envishet faktiskt kan göra nytta.

Vilka är de största obesvarade frågorna?

Jag arbetar med ”maskininlärning” som handlar om att lära datorer att lösa problem själva med hjälp av exempellösningar.

Tekniken är så pass framgångsrik i dag att datorer löser många problem bättre än människor. I dag är det största olösta problemet "mänskligt lärande" - det vill säga hur människor kan lära av de lösningar som datorer tar fram.

Vi vet ännu inte hur maskininlärning och artificiell intelligens kan göra människor smartare, vilket måste vara det slutliga målet. Men vi ska nog kunna lösa det.

Vilken person skulle du vilja träffa – död eller levande?

Stephen King. Jag ger alla mina doktorander en kopia av hans bok "The Gunslinger" (Revolvermannen).

Det är den bästa prototypen för en vetenskaplig artikel som jag har läst.

7 frågor till professorn Søren Hauberg

Stephen King föddes 1947 och har främst skrivit skräckromaner under sin drygt fyrtio år långa författarkarriär.

© Michael Sherer/Polaris/Ritzau Scanpix

En viktig del av forskningen är kommunikation, för vad är poängen med att upptäcka ny kunskap om vi inte förmedlar den vidare till andra?

Det är därför jag beundrar människor som kan berätta så att vi känner historien med hela kroppen.

Vilken vetenskaplig upptäckt överraskade dig senast?

Artificiell intelligens handlar i grunden om att få en kurva att ta sig igenom en serie punkter. Det kallas också "regression". Eftersom vi inte kan utföra alla tänkbara experiment känner vi inte till kurvan till fullo.

För fem år sedan upptäckte vi att det är möjligt att uttala sig om kurvans krökning överallt så länge vi mäter tillräckligt med egenskaper hos det fysiska system som vi studerar. Det resultatet är nästintill otroligt.

Läs också:

Sjukdomar

Forskare: De här 3 sjukdomarna hotar världen

2 minuter
Teknik

Virtuell ordningsmakt ska bekämpa falska videor

10 minuter
Solen

Solens tvilling dödade dinosaurierna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj