76 procent större än tidigare attacker
DDoS står för Distributed Denial of Service och är ett begrepp för attacker riktade mot företags webbservrar, med syftet att få webbplatser och andra onlinetjänster att krascha.
I DDoS-attacker används begreppet botnät, som är en sammansättning av "robot" och "nätverk".
Ett botnät består alltså av ett nätverk av datorer som dras med i en DDoS-attack för att bombardera webbservrarna med så många förfrågningar i sekunden att servrarna kraschar, med följden att exempelvis e-posttjänster inte längre är tillgängliga.
I den senaste attacken mot Google, som är 76 procent större än den dittills största DDoS-attacken, började attacken med 10 000 förfrågningar i sekunden, varpå den blixtsnabbt växte i styrka.
Datorer från 132 länder deltog i attacken och de allra flesta slagen mot Googles brandväggar kom från Brasilien, Indien, Ryssland och Indonesien.
Är din dator med i attacken?
Innan en DDoS-attack sätts i verket har de ljusskygga personerna bakom attacken tagit makten över tillräckligt stora datorresurser, som kan generera alla förfrågningar.
Dessa resurser kallas populärt zombier, som i tusental dirigeras mot ett mål som Googles molntjänster, där exempelvis Gmail och it-jättens kontorspaket ingår.
Personerna bakom attacken använder zombiernas datorkraft i exempelvis ett botnät eller till utskick av massiva mängder skräppost till människors inkorgar. Beteckningen zombie används därför att datorägarna i många fall inte är medvetna om att deras egen dator används i en attack.
Om din dator eller smartmobil har blivit långsam eller uppför sig underligt bör du kanske kontrollera om den eventuellt är zombie i ett botnät.
Det gör du genom att köra ditt senast uppdaterade antivirusprogram, undersöka din applista och söka efter märkliga program, samt preventivt genom att undvika att besöka ljusskygga webbplatser och aldrig ladda ned filer och öppna dem om du är osäker på innehållet.
DDoS kan vara en avledningsmanöver
Tidigare har it-säkerhetsföretag varnat för att DDoS-attacker i upp emot 75 procent av fallen används som avledningsmanövrar för allvarligare hackerförsök mot företag.
Det skulle exempelvis kunna vara målinriktade e-postutskick innehållande skadlig programvara, som skickas ut mitt i kaoset, medan botnät hamrar på företagets webbservrar.
Google kartlade redan 2020 utvecklingen av DDoS-attacker, och trenden visar en exponentiell ökning. Bland annat förekommer det nu i genomsnitt tio gånger så många förfrågningar i sekunden jämfört med 2010.
Ökningen sker bland annat i takt med att 30 miljarder enheter – allt från brödrostar, gatlyktor och parkeringsautomater – förväntas kopplas upp till det så kallade Internet of Things (IoT) före 2025.
IoT-enheter används ofta som zombier, eftersom de sällan har samma lösenords- och säkerhetsskydd som de flesta personer har installerat på sin personliga datorutrustning.