Shutterstock
Boeing 747

Därför använder Boeing 747-flygplan fortfarande disketter

Även om disketten ersattes av CD-ROM och därefter USB någon gång på 1990-talet är den gamla tekniken inte utdöd ännu.

För oss födda i början av 1990-talet – och naturligtvis äldre generationer – var disketten förr synonymt med att överföra filer från en dator till en annan.

Om du ville visa din vän hur långt du hade kommit i ett datorspel behövde spelfilen överföras till en av de färgade, fyrkantiga plastskivorna med den lilla metallskölden ovanpå, och sedan tryckas in i diskettenheten på din kompis dator, något som alla datorer hade då.

I mitten av 1990-talet började CD-ROM-skivan vinna mark med mer utrymme för att lagra filer, och därefter blev den omkörd av de små USB-enheterna.

Men disketten är inte död. I vissa branscher, däribland flygbranschen, förlitar man sig fortfarande på disketter för att överföra viktiga data och uppdateringar.

Boeing-flygplan får månatliga uppdateringar på diskett

Under en videokonferens för it-säkerhet fick företaget Pen Test Partners tillgång till ett nyligen skrotat Boeing 747-400 passagerarplan. Där visade en expert från företaget runt i flygplanet och granskade cybersäkerhet i en videointervju med The Register .

I videon passerar rundturen även förbi en station för att uppdatera flygplanets navigationsdatabas. Den innehåller information om flygplanets rutt, andra flygrutter, radionavigeringshjälpmedel, flygplatser, start- och landningsbanor och rutiner efter start och landning.

I flygplanet Boeing 747-400 som cyberexperten visar laddas de nödvändiga uppdateringarna upp i flygplanets datorer med hjälp av 3,5-tums disketter.

Disketter av den storleken är förmodligen det senaste tillskottet i diskettfamiljen, även om den nådde marknaden 1980. Ursprungligen kunde den bara lagra 720 kilobyte, men Ultra-utgåvan från 1996 klarade hela 120 000 kilobyte eller 120 megabyte.

Det går tusen megabyte på en gigabyte, och en billig USB-nyckel rymmer i dag vanligtvis 32 gigabyte.

Boeing 747-400-modellen byggdes på 1980-talet och disketten var därför marknadsledande teknik på den tiden. Det skulle krävas omfattande ombyggnader för att förändra flygplanens it-system och därför har det varit billigare att inte göra det.

Ii-säkerhetsexperten påpekar också att disketterna har varit säkra att använda. Enligt honom har de fungerat bra och varit svåra att hacka.