Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blodkärlen i din hand är ditt nya fingeravtryck

En infraröd bild av din hand kan identifiera dig med 99,8 procents säkerhet.

Shutterstock

Mönstret av blodkärl på baksidan av din hand är lika unikt som ditt fingeravtryck och kan därför användas som ett säkert sätt för att identifiera dig.

Nu har forskare från University of New South Wales i Australien utvecklat tekniken som behövs för att göra det. Med hjälp av en infraröd kamera tar forskare en detaljerad bild av blodkärlen som en dator utrustad med artificiell intelligens därefter kan känna igen.

En infraröd kamera kan skilja mellan blodkärl och den omgivande vävnaden. Mönstret av blodkärl skiljer sig från person till person (infogad).

© Syed W Shah et al./IET Biometrics

Forskarna testade tekniken i ett experiment där de tog 500 bilder av händerna hos 35 försökspersoner. Därefter matade de datorn med bilderna så att den lärde sig känna igen mönstret hos varje enskild person.

Datorn kunde sedan identifiera en ny bild av försökspersonens hand med 99,8 procents säkerhet.

Kan förhindra bedrägerier

Den nya tekniken kan vara ett bra komplement till andra identifieringsmetoder såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Fingeravtrycksskannrar kan vilseledas genom att kopiera ett avtryck från en slät yta och presentera det som ditt eget. På samma sätt kan ansiktsskannrar förledas genom att man uppvisar ett foto, och de har även visat sig fungera dåligt när det gäller vissa hudtoner.

Dessa nackdelar slipper man med den nya blodkärlsskannern. Enligt de australiska forskarna kan den enkelt integreras i en mobiltelefon och även användas i övervakningskameror.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj