Shutterstock

Blodkärlen i din hand är ditt nya fingeravtryck

En infraröd bild av din hand kan identifiera dig med 99,8 procents säkerhet.

Mönstret av blodkärl på baksidan av din hand är lika unikt som ditt fingeravtryck och kan därför användas som ett säkert sätt för att identifiera dig.

Nu har forskare från University of New South Wales i Australien utvecklat tekniken som behövs för att göra det. Med hjälp av en infraröd kamera tar forskare en detaljerad bild av blodkärlen som en dator utrustad med artificiell intelligens därefter kan känna igen.

En infraröd kamera kan skilja mellan blodkärl och den omgivande vävnaden. Mönstret av blodkärl skiljer sig från person till person (infogad).

© Syed W Shah et al./IET Biometrics

Forskarna testade tekniken i ett experiment där de tog 500 bilder av händerna hos 35 försökspersoner. Därefter matade de datorn med bilderna så att den lärde sig känna igen mönstret hos varje enskild person.

Datorn kunde sedan identifiera en ny bild av försökspersonens hand med 99,8 procents säkerhet.

Kan förhindra bedrägerier

Den nya tekniken kan vara ett bra komplement till andra identifieringsmetoder såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Fingeravtrycksskannrar kan vilseledas genom att kopiera ett avtryck från en slät yta och presentera det som ditt eget. På samma sätt kan ansiktsskannrar förledas genom att man uppvisar ett foto, och de har även visat sig fungera dåligt när det gäller vissa hudtoner.

Dessa nackdelar slipper man med den nya blodkärlsskannern. Enligt de australiska forskarna kan den enkelt integreras i en mobiltelefon och även användas i övervakningskameror.