MyHeritage

Artificiell intelligens återupplivar de döda

Ny tjänst använder deep learning-teknik för att animera fotografier. Med bara ett enda klick konverterar programvaran familjebilder till videor.

Nu kan du återuppliva dina döda familjemedlemmar. Med hjälp av en ny tjänst som heter Deep Nostalgia, som är baserad på artificiell intelligens och så kallad deep learning-teknik, är det möjligt att animera fotografier av döda familjemedlemmar och berömdheter.

Det internationella släktforskningsföretaget MyHeritage står bakom den nya tjänsten som lanserades förra veckan.

Så här ser det ut när Marie Curie, Niels Bohr, Tycho Brahe, Nikola Tesla och Albert Einstein animeras i Deep Nostalgia.

Tekniken fungerar på samma sätt som så kallade deepfakes - falska videor baserade på två algoritmer.

En är den kreativa algoritmen. Den analyserar stora mängder data för den person som ska efterliknas för att göra bästa möjliga deepfake. Algoritmen analyserar bland annat ansiktsdrag, hår och skuggor i olika vinklar och presenterar därefter en deepfake.

Den andra algoritmen kontrollerar arbetet och fungerar som polis. Algoritmen analyserar detaljer som felplacerade pixlar, hur ansiktet i sig rör sig i förhållande till huvudet och liknande.

Om kontrollalgoritmen hittar fel rapporterar den tillbaka till den kreativa algoritmen som får korrigera felen och ta fram ett nytt, förbättrat förslag.

Se även: Virtuell brottsbekämpning ska motarbeta falska videor

Barack Obama har varit ett populärt mål för många deepfakes – inte minst en av regissören och komikern Jordan Peele, som spridits över hela världen för att den är så välgjord. Tekniken bakom de förfalskade videorna utvecklas hela tiden och samtidigt blir det allt svårare att upptäcka dem. Videon med Obama kan användas som lärobok för att avslöja deepfakes genom att rikta uppmärksamheten mot speciellt tre olika ansiktsdrag.

©

Så upptäcker du en deepfake

Den förfalskade videon med Barack Obama kan användas som en lärobok i hur man avslöjar deepfakes genom att fokusera på tre olika ansiktsdrag.

Ögonen bör blinka

En deepfake är sammansatt av en massa bilder och videor, som datorn försöker sätta ihop till en trovärdig helhet. Ibland kan det uppstå små avvikelser i ögonrörelserna, som ger ett onaturligt intryck – som exempelvis att ögonen plötsligt tittar bort från kameran eller att personen i videon aldrig blinkar. I Obama-videon har de misstagen rättats till.

Tinningarna får inte vara pixlade

Eftersom deepfakes oftast konstrueras genom att byta ut ansikten, kan små oregelbundenheter i kanten av ansiktet avslöja bluffen. Vid Obamas vänstra tinning kan du se att håret ibland rör sig en aning, trots att Obama själv inte rör sig.

Munnen bör hålla pauser

Om munnen rör sig konstant smyger sig avslöjande fel också lättare in i videon, eftersom munrörelserna inte kan följa med i orden till 100 procent och därmed blir osynkroniserade. Många deepfakes har också svårt att återge tänderna trovärdigt. I Obama-videon ser det ibland ut som om tänderna i underkäken smälter ihop med underläppen.

Deepfakes av kändisar som Tom Cruise och Barack Obama har funnits i flera år, men nu ger Deep Nostalgia dig chansen att testa deepfake-tekniken på dina egna bekanta. Så länge du har samtycke finns det inga begränsningar för vem tekniken kan användas på.

Är du nyfiken på hur din mormor skulle ha sett ut på video? Testa verktyget på MyHeritage.com, där det är möjligt att ladda upp ett gammalt fotografi och få ett ansikte animerat.