Emergency Brake/Wikimedia Commons
toalettrengöring

Är toalettrengöring snart förbi?

Forskare har skrivit ut en supertoalett i 3D som inte behöver rengöras. Förutom att vi slipper slitet och närkontakten med toan, så kan tekniken spara in enorma vattenresurser.

Toaletten är en teknik som genom åren har räddat människan från många sjukdomar som kolera, dysenteri och hepatit A.

Trots att den har förändrats mycket sedan spoltoaletten uppfanns i slutet av 1500-talet och dess senare spridning under 1850-talet, till moderna toaletter med sitsvärme och olika strålningstryck, så fortsätter teknikern att utvecklas.

Forskare vid Huazhong University of Science and Technology i Kina har höjt tekniken till nya höjder genom att skapa en toalett som aldrig behöver rengöras på insidan.

I en forskningsartikel i tidskriften Advanced Engineering Materials presenterar sin nya uppfinning, som de har gett det svåruttalade namnet ARSSFT (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet).

3D-utskriven supertoalett

Det har närmre bestämt utvecklat en 3D-utskriven toalett yta som är så smutsavvisande att i stort sett ingenting kan fastna på den – inte ens efter lång tids användning.

Det är inte så att smutsavvisande toalettytor är någon ny uppfinning. Det finns redan non-stick-sprejer och på vissa flygplan är toaletterna belagda med teflon. Problemet är dock att de förlorar sin glidfunktion i takt med att de slits.

ARSSFT-toaletten består av en blandning plastpartiklar, som bara kan absorbera en begränsad mängd vatten, och hydrofoba kiseldioxidpartiklar, som är vattenavvisande.

Med hjälp av en avancerad laserteknik formade forskarna en självbärande tredimensionell struktur med en porös konstruktion, som bara kan tillföras smörjmedel.

toalettförsök

Olika tjockflytande vätskor hälldes ned i toaletten, där ingenting fastnade. Längst ned till höger ser du kinesisk gröt och i övre högre hörn ser du konstgjort framställd avföring.

© Advanced Engineering Materials (2023)

Därefter påfördes toaletten en silikonolja, som trängde djupt in i materialet. Det fungerar som ett slags smörjmedel som håller toalettens yta helt blank.

Sparar in rengöringsmedel och vatten

Nu har forskarna bara skapat en liten version av toaletten, som är en tiondel av en normal toalett, som de har utsatt för ett stort antal sköljtester.

Förutom att testas kraften i åtta liter vatten, testades den med yoghurt, gröt och syntetisk avföring som hälldes ned i toaletten. Mindre prover av materialet doppades i honung och lerigt vatten, men ingenting bet sig fast.

För att testa toalettens slitstyrka ytterligare slipade de yta med sandpapper drygt tusen gånger utan att materialet förlorade sin glidförmåga.

Det superblanka toaletten sparar inte bara in rengöringsmedel och slitet, utan även en massa toalettspolningars, som globalt sett uppgår till 141 miljarder vatten om dagen, skriver forskarna.

De tror att toaletten i första hand kan användas på flygplan och tåg samt i offentliga toaletter, där det finns ringa eller svårtillgänglig tillgång till spillvattensystem.