Är öl bäst på burk eller flaska?

Jag inbillar mig att flasköl smakar bättre än burköl. Kan det ligga något i det? Och hur är hållbarheten – är burken eller flaskan bäst?

© Shutterstock

Mer än 60 procent av alla öldrickare anser att öl på flaska smakar bättre än på burk, medan bara elva procent föredrar burken. Enligt ett blindtest kan ingen skilja de båda ölen åt.

Men det betyder inte att förkärleken till flasköl är ren inbillning.

Behållarens betydelse för ölens smak hänger nämligen i hög grad på vilken typ av öl det är.

Öl innehåller tusentals smakämnen från bland annat humle, malt och det som händer under jäsningsprocessen. Med tiden bryts ämnen ned, vilket förändrar smaken.

IPA har förändrats minst

En amerikansk forskargupp har jämfört effekterna av att förvara öltyperna IPA och Amber Ale i glasflaskor respektive aluminiumburkar.

Kort efter bryggningen förvarades flaskorna nedkylda i en månad och sedan i rumstemperatur i fem månader för att imitera hur en öl vanligtvis förvaras. Varannan vecka öppnade forskarna en flaska och en burk och analyserade innehållet.

Koncentrationen av smakämnen varierade mest i Amber Ale, både i flaska och på burk, medan behållarens inflytande på smakämnena i IPA var mindre påtagligt.

Forskarna drog därför slutsatsen att det inte finns någon idealisk behållare för öl. Smak och hållbarhet beror i högre grad på öltypens enskilda kemiska sammansättningar, än om den har förvarats i en flaska eller burk.