Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är det farligt att sitta för nära tv:n?

I 1960'erne advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder mod at sidde for tæt på farvefjernsyn på grund af fare for røntgenstråling. I dag er forskerne blevet klogere.

Getty Images

Uppfattningen att barns ögon förstörs om de sitter nära tv-skärmen är en både seglivad och vida spridd myt, men den är inte grundad på fakta. Barns ögon är bra på att fokusera – även på nära håll – och ögonen tar inte någon skada av det.

Barn föredrar bara att sitta nära tv:n för att de gärna vill utesluta alla störningar genom att låta bilden fylla ut hela synfältet.

Fokusering tröttar ögat

Synen tar ingen skada av att tv-tittaren sitter nära skärmen, men de små muskler som får ögat att fokusera kan bli trötta eftersom de hela tiden måste behålla samma fokus.

Vi är också benägna att blinka mindre när vi koncentrerar oss på en skärmbild, så ögonen kan därför bli torra. Både tröttheten och torrheten är dock övergående fenomen. En kort paus, då ögonen riktas mot något avlägset, kan exempelvis avhjälpa muskeltröttheten.

Färg-tv:n var farlig

Elektriska apparater är i högre eller lägre grad omgivna av elektromagnetiska fält, men fälten runt en tv är så svaga att man inte kan påvisa några skadeverkningar av dem.

Fälten runt moderna plattskärmar är dessutom mycket svagare än runt tv-apparater med bildrör.

Myten anses härröra från 1960-talet då en del färg-tv-apparater fick återkallas eftersom de sände ut skadlig röntgenstrålning.

© Shutterstock

Fel i bildrör skapade myten

I gamla tv-apparater skickades elektroner mot skärmen i hög hastighet. De bromsades upp och gav förutom ljus också upphov till röntgenstrålning. De hade därför en inbyggd avskärmning, men den var otillräcklig i de första färg-tv-apparaterna som kom 1967. Amerikanska hälsovårdsmyndigheter hävdade därför att barn inte skulle sitta nära tv:n i mer än en timme. Felet rättades sedan till, men varningen levde kvar.

Läs också:

Teknik

Din framtid blir LJUS

10 minuter
Teknik

Din mobil kämpar i kylan – så här håller du den laddad

5 minuter
Teknik

Vetenskapens önskelista inför 2020-talet

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj