Uppfattningen att barns ögon förstörs om de sitter nära tv-skärmen är en både seglivad och vida spridd myt, men den är inte grundad på fakta. Barns ögon är bra på att fokusera – även på nära håll – och ögonen tar inte någon skada av det.
Barn föredrar bara att sitta nära tv:n för att de gärna vill utesluta alla störningar genom att låta bilden fylla ut hela synfältet.
Fokusering tröttar ögat
Synen tar ingen skada av att tv-tittaren sitter nära skärmen, men de små muskler som får ögat att fokusera kan bli trötta eftersom de hela tiden måste behålla samma fokus.
Vi är också benägna att blinka mindre när vi koncentrerar oss på en skärmbild, så ögonen kan därför bli torra. Både tröttheten och torrheten är dock övergående fenomen. En kort paus, då ögonen riktas mot något avlägset, kan exempelvis avhjälpa muskeltröttheten.

Avlägset fokus
Ciliarmusklerna, som ligger i en ring runt linsen, slappnar av.

Nära fokus
Ciliarmusklerna spänns så att linsen blir tjockare på mitten och fokuserar på nära håll.
Färg-tv:n var farlig
Elektriska apparater är i högre eller lägre grad omgivna av elektromagnetiska fält, men fälten runt en tv är så svaga att man inte kan påvisa några skadeverkningar av dem.
Fälten runt moderna plattskärmar är dessutom mycket svagare än runt tv-apparater med bildrör.
Myten anses härröra från 1960-talet då en del färg-tv-apparater fick återkallas eftersom de sände ut skadlig röntgenstrålning.

Fel i bildrör skapade myten
I gamla tv-apparater skickades elektroner mot skärmen i hög hastighet. De bromsades upp och gav förutom ljus också upphov till röntgenstrålning. De hade därför en inbyggd avskärmning, men den var otillräcklig i de första färg-tv-apparaterna som kom 1967. Amerikanska hälsovårdsmyndigheter hävdade därför att barn inte skulle sitta nära tv:n i mer än en timme. Felet rättades sedan till, men varningen levde kvar.