AI-pionjär ångrar arbetet med artificiell intelligens

Geoffrey Hinton anser att människor bör vara oroade över hastigheten i utvecklingen av artificiell intelligens.

Tidigare har Geoffrey Hinton uttryckt oro för att artificiell intelligens kan missbrukas.

© Shutterstock

Den brittisk-kanadensiske kognitiva psykologen och datalogen, Geoffrey Hinton, ångrar sitt arbete med artificiell intelligens.

Det berättar han i en intervju med BBC.

75-årige Hinton uppfattas enligt BBC som en pionjär – "Godfather" – för forskningen inom artificiella intelligens.

Hinton har arbetat för Google i mer än tio år, men lämnade företaget i måndags, så att han kan tala fritt om riskerna med artificiell intelligens. Det talar han om för tidningen New York Times.

Enligt mediet ansluter han sig nu till de kritiker som anser att företagen ignorerar de risker som artificiell intelligens utgör.

Hinton säger att utvecklingen av artificiell intelligens, som vinner framsteg i chattrobotar i form av ChatGPT och den uppdaterade versionen GPT-4, är "ganska skämmande".

"Jag tror inte att de är mer intelligenta än vi är ännu. Men jag tror att de kommer att vara det mycket snart", säger Hinton till BBC.

Det är Hintons forskning inom artificiell intelligens som har hjälpt till att bana väg för chattrobotar som ChatGPT. Och han är rädd att utvecklingen kan leda till att robotarna snart är smartare än människor.

"Just nu ser vi saker som GPT-4 som övervinner en människa i mängden allmänna kunskaper och den är bättre än människor i mycket", fortsätter han.

"Och med denna framstegshastighet förväntar vi oss en snabb utveckling. Det bör vi vara oroliga för."

Tidigare har Hinton uttryckt oro i New York Times för att den artificiella intelligensen kan missbrukas.

En global sensation

När han talar med BBC kallar han det för ett mardrömsscenario.

"Man kan exempelvis föreställa sig att skrämmande aktörer som (den ryske presidenten Vladimir) Putin bestämmer sig för att ge robotar förmågan att skapa sina egna delmål", säger Hinton.

Och de delmålen kan enligt Hinton handla om att få mer makt.

Artificiell intelligens täcker när en dator eller robot kan simulera mänskligt tänkande och beteende.

ChatGPT blev en global sensation när den lanserades i slutet av november i fjol.

ChatGPT lanserades av företaget OpenAI.

Den senaste versionen – GPT-4 – har börjat ge mer precisa svar. Den beter sig enligt OpenAI även mänskligare än föregångaren. I framtiden förväntas roboten att bli ännu mer exakt.

"Alla dessa kopior kan lära sig separat, men delar omedelbart med sig av sina kunskaper. Det motsvarar att en när en person i en grupp på 10 000 människor lär sig något, så har genast alla andra samma kunskap", avslutar Hinton.