Apple
iPhone uppdatering

7 kommande nyheter för din Iphone

Din Iphone får snart flera nya möjligheter. Här kan du läsa om de sju största nyheterna.

Du som har en Iphone kan snart se fram emot ännu fler användningsområden.

Apple har nyligen presenterat den nästa uppdatering av Iphones operativsystem, iOS 15, som du kan installera i höst.

Jag har valt ut sju av de intressantaste nyheterna och funktionerna.

Nicolai Franck Teknikspalt
©

Ny artikelserie håller dig ajour med veckans största tekniknyheter

Spaltens författare är Nicolai Franck, teknikexpert med stora kunskaper inom teknik, prylar, internet och digitala tjänster.

Han ger ut nyhetsbrevet Techliv och är värd för ett poddprogram med samma namn.

1. Din telefon kan öppna din entrédörr

Är du också trött på att hålla ordning på nycklar till entrédörren, arbetet, sommarhuset och bilen? Snart finns det hjälp att få.

Din Iphone kommer nämligen att fungera på en digital nyckel i iOS 15.

Helt praktiskt går det till så att du lägger till digitala nycklar i Wallet-appen, varpå telefonen kan ersätta de passerbrickor som används i moderna flerbostadshus och inte minst är populära på många arbetsplatser.

Funktionen stöds av ett flertal av de största tillverkarna av digitala lås och kommer även att kunna användas på utvalda hotell.

Detta är en tydlig vinnare och en nyhet jag själv hoppas få möjlighet att använda.

iPhone uppdatering
© Apple

2. Bättre videosamtal: Se serier eller lyssna på musik tillsammans

Användandet v videosamtal har ökat våldsamt under coronapandemin. Därför är det inte så överraskande att Facetime nu får ett stor antal nya funktioner.

Först och främst kommer i framtiden att kunna kommunicera med både Android- och Windows-användare.

Dessutom introducerar Apple ett flertal nya funktioner under namnet SharePlay. Det blir bland annat möjligt att lyssna på musik eller se serier synkroniserat med andra, medan man umgås på FaceTime.

3. Fokus på fokus

Många av oss distraheras mer eller mindre konstant av våra telefoner och dess många notiser. Därför lanserar Apple en ny funktion de kallar Fokus.

Tanken är att du vid vissa tidpunkter på dagen, eller i vissa situationer, kan begränsa vilka personer och appar du tar emot notiser från, så att du inte blir störd i ditt arbete eller i socialt umgänge med andra.

Du kan exempelvis upprätta en fokusinställning för arbetet, en annan för familjetiden och en tredje för helger eller nöjen. Du väljer själv vad som passar dig bäst.

Fokus är en av de funktioner jag tycker ser mest intressant ut, eftersom den försöker lösa ett problem som många av oss plågas av. Nicolai Franck

Du kan kan också ställa in varje fokus så att det visar speciella appar på din hemskärm, så att du exempelvis slipper se dina arbetsappar när du är ledig.

Fokus är en av de funktioner jag tycker ser mest intressant ut, eftersom den försöker lösa ett problem som många av oss plågas av.

Iphone uppdatering
© Apple

4. Bättre familjesupport

Apple introducerar också en del nyheter som ska göra det lättare att hjälpa familjer och nära vänner med eventuella digitala problem.

I framtiden kommer du att kunna dela din Iphone-skärm via FaceTime, så att det blir betydligt lättare att guida andra om de har svårt att använda sin telefon.

I iOS 15 blir det också möjligt att dela utvalda hälsodata med andra.

Äldre familjemedlemmar kan exempelvis låta sina barn följa med i förändringar av puls och rörelse, så att de kan vidta åtgärder om det plötsligt är några siffror som förändras. Denna funktion är dock i hög grad integrerad med Apple Watch.

En annan, allvarligare, funktion är att det nu går att välja så kallade legacy contacts, det vill säga betrodda personer som får ha tillgång till dina data efter att du har avlidit.

iPhone uppdatering
© Apple

5. Mer privatliv i inkorgen

Privatlivet blir ett allt större fokusområde för Apple.

E-post får bland annat en ny funktion, som de kallar "Mail privacy protection".

Funktionen sätter stopp för att nyhetsbrev och andra reklambrev från företag kan söka i din information.

Det gäller bland annat insamlandet av din ip-adress, platsen du befinner dig på, den tidpunkt då du har öppnat ett e-brev eller hur ofta du öppnar e-post från företaget i fråga.

Samtidigt introduceras en ny "App privacy report", där du detaljerat kan se vilka appar som använder din kamera och din mikrofon. Där kan du även se alla de domäner och webbadresser, till vilka en app vidareförmedlar information.

Iphone uppdatering
© Apple

6. Snart kan Siri styra andra företags smart hem-produkter

Den digitala assistent, Siri, kan framöver i långt högre grad använda sig av taligenkänning direkt på din enhet.

Du kan alltså styra musik, skapa påminnelser eller starta en tidtagning, utan att din förfrågan behöver ta vägen förbi Apples servrar. Det är inte bara en fördel för ditt privatliv, utan torde även förbättra Siris responstid markant.

Siri kommer också att kunna användas till att röststyra andra tillverkares smart hem-produkter, såsom larm, termostater eller högtalare.

Det kräver dock att produkten har en inbyggd mikrofon och stöder Siri..

7. Safari vänder upp och ned på sökfältet

Den sista nyheten jag har valt att ta med är en uppdatering av webbläsaren Safari.

Den kanske största förändringen är att adress- och sökfältet flyttas längst ned på Iphone-skärmen, vilket gör det betydligt lättare att använda telefonen med en hand.

Dessutom kommer Iphone att kunna använda samma Safari-utvidgningar som finns till Mac.

Det innebär att du kan installera extra funktioner som kodminne, annonsblockering, webbklippare och andra utvidgningar på telefonen, som kanske redan använder i webbläsaren på din dator.

Iphone uppdatering
© Apple
Vid en första anblick är dessa uppdateringar kanske inte så uppseendeväckande. Men gemensamt för dem alla är att de fokuserar på att lösa reella problem i vardagen för vanliga användare. Nicolai Franck

En uppdatering med fokus på den vanliga användarens utmaningar

Vid en första anblick är dessa uppdateringar kanske inte så uppseendeväckande.

Men gemensamt för dem alla är att de fokuserar på att lösa reella problem i vardagen för vanliga användare:

  • Bättre möjlighet att hjälpa familjemedlemmar
  • Bättre skydd av personlig information
  • Mer användbara hälsofunktioner
  • Hjälp att vara mer närvarande och att fokusera på det man gör.

Om nyheterna rent faktiskt kommer att göra skillnad i vardagen... tja, det kommer det att ta ett par månader att ta reda på.