Skriv ut ett ben i 3D och får din hjärtrytm på mobilen: Unga forskare tävlar om den bästa idén
I framtiden kan du skriva ut en ny käke i 3D och få din mobil att rädda dig från hjärtsvikt. Åtminstone om du frågar de unga forskarna från hela världen som under den här veckan deltog i entreprenörstävlingen Venture Cup.

Det danska projektet Particle 3D, som skriver ut benproteser i 3D, vann efter att ha presenterat den bästa pitchen i nordiska Venture Cup 2017.
Blindhet, brutna ben och hjärtflimmer är inga tragedier utan inspiration för de unga entreprenörer som under den här veckan tävlade om den bästa uppfinningen i Venture Cup 2017 i Köpenhamn i Danmark.
Varje år skickar universitet från hela världen lovande unga forskare och uppfinnare till evenemanget Venture Cup - en tävling i innovation och i att lägga fram den bästa affärsplanen, vilket kan leda till förstapriset på 65 000 kronor.
Under veckan minglar de uppfinningsrika unga med företag, entreprenörer och rådgivare och övar sig på att presentera sina uppfinningar.
Deras vetenskapliga uppfinningar avslöjar hur den senaste tekniken kan kopplas ihop och ge oss en ljusare framtid.
Blinda ska se med öronen (Sverige)

Miljontals ljudfrekvenser smälter ihop i det svenska projektet Navigation by Sound som ger blinda syn - med hjälp av ljud.
"Vi översätter omgivningen till ett ljudlandskap. Ett bord låter exempelvis som en horisontell yta, medan en vägg låter som en vertikal."
"Det låter abstrakt, men allteftersom kommer den synskadade lära sig höra skillnad på de olika ljuden så att han kan navigera på egen hand," säger Johan Isaksson som ligger bakom projektet.
Glasögon fungerar som en ledarhund
Hjälpmedlet, som påminner om ett par VR-glasögon, ska frigöra blinda från ledare, chaufförer, blindkäppar och hundar.
"En blindkäpp är klumpig och den behöver slå emot något innan du vet att det är där, och en hund drar runt dig."
"Vi vill ge blinda en chans att själva kunna röra sig säkert."
Lösningen är en kombination av olika mätare och tekniker som läser av omgivningen och översätter den till ljudvågor.
"Vi skapar sensorer, datorer, algoritmer och hörlurar - all den teknik som ska specialdesignas för att vår idé kan bli sann."
Kopierar fladdermöss och valar
I djurriken är konceptet utbrett - fladdermöss och vissa valar navigerar med så kallad ekolokalisering. Idén kom dock från ett något mindre exotiskt ställe.
"Jag såg en Youtube-video med en kille som satte en bindel för ögonen och spelade ett spel där han skulle använda ekkolokalisering. Det här är bara en mycket avancerad version av den leken", säger Johan Isaksson.
3D-utskrivna ben får kranier att läka sig själv (Danmark)

Danskarna bakom projektet Particle 3D har upptäckt hur de kan lura kroppen att bygga upp ben i skelettet som gått av.
Med hjälp av ett speciellt material och en 3D-skrivare ska de laga käkar och kranier.
"Vi har uppfunnit ett material som vi kan skriva ut i 3D och som kroppen inte stöter bort utan i stället känner igen och börjar omvandla till ben", säger Casper Slots som är en av ingenjörerna bakom uppfinningen.
Kroppen återskapar gamla ben
I dag kan läkare skriva ut 3D-implantat i plast och titan till sina patienter, men det finns en risk att kroppen stöter bort de främmande materialen.
Det nya materialet är en blandning av ett pulver som skapats av trikalciumfosfat samt en fettsyra. Ämnet kan göra så att de brutna benen lagas.
Ingenjörerna bakom projektet skriver ut en protes i 3D som ser ut som ett litet nät, så att kroppens celler kan ta sig in i protesen och bygga upp benet igen.
Redan nu har de lyckats laga hål i kranier på möss.
"I försök har vi gjort ett hål i kranier hos möss och placerat vårt 3D-utskrivna material där".
"Redan åtta veckor senare kan vi se att hålen i vårt implantat är fyllt med ben och märg", säger Casper Slots.
Sjukhus ska skriva ut ben i 3D
Ingenjörerna bakom uppfinningen arbetar tillsammans med en käkkirurgiavdelning på Odense Universitetshospital i Danmark.
I november testar de sina artificiella ben på grisar, och den första mänskliga patienten ska få en ny käke från deras 3D-skrivare under 2018.
Men deras ambitioner stannar inte här.
"Vi drömmer att alla sjukhus ska kunna skriva ut ben till sina patienter på en sådan här 3D-skrivare som vår", säger Casper Slots.
Intelligenta madrasser ska utplåna liggsår (Norge)

En oskyldig rodnad kan bara på några få dagar förvandlas til stora vätskande sår med död vävnad om du ligger orörlig i en sjukhussäng i flera dagar.
De allra värsta såren tvingar läkare att amputera exempelvis ben på patienter som inte själva klarar att vända sig. Därför har nu ett norskt team med studenter tänkt ut en ny lösning.
"Vi utvecklar en madrass som i princip vaggar patienten in i en annan position", säger Nina Åmødt som är en av entreprenörerna bakom projektet Tidewave.
Luftfickor vänder kroppen
Patienter som ligger helt stilla ska helst vändas var annan timme. Men det kan göra ont på dem när de ska vändas och det tär på vårdpersonalens ryggar.
"Vi vet att det enbart behövs en 30-gradig förändring på vinkeln för att trycket ska ändras tillräckligt och vår idé är att använda luftstyrning så att madrassen automatiskt rör patienten en aning då och då", säger Nina Åmødt.
Genom att bygga upp en madrass av små luftfickor som kan blåsas upp balanserar madrassen patienterna så att skelettet aldrig belastar ett visst hudområde under en längre period.
Madrass förhindrar kramp
En av fem patienter på europeiska sjukhus och vårdhem får i dag liggsår. De flesta av dessa kan förhindras om patienten ändrar ställning tillräckligt ofta.
Men uppfinnarna vill också hjälpa patienter med exempelvis Parkinsons sjukdom, multipel sklerose och andra sjukdomar som leder till att patienterna blir stela i kroppen, så att de kan undvika kramp.
"Vi ska testa madrassen efter jul och vår förhoppning är att vi på sikt kan hjälpa patienter på sjukhus, vårdhem och i hemmen", säger Nina Åmødt.
Mobilen ska avslöja hjärtfel (Finland)

En minut. Så kort tid behöver du hålla din mobil över ditt hjärta för att få en diagnos.
Det är tanken med finska Precordiors uppfinning. Det kan rädda några av de sex miljoner personer som varje år dör i hjärtinfarkt – med hjälp av en app.
Bröstets rörelser avslöjar hjärtflimmer
"Vi har studerat hjärtats rörelser sedan år 2011, och nu kan vi upptäcka allvarliga hjärtproblem mycket tidigare enbart med hjälp av en smartmobil", säger Tuomas Valtonen, chef för Precordior.
Namnet har de valt eftersom deras lösningar mäter rörelsen i det område av bröstet som heter precordium och som ligger precis ovanför hjärtat.
Om hjärtat slår oregelbundet går det att mäta just här.
"Många får hjärtflimmer med åldern utan att de själva upptäcker det", säger Tuomas Valtonen.
Hjärtflimmer innebär störningar av hjärtrytmen och kan öka risken för hjärtsvikt och hjärtstopp.
"Därför vill vi se till att alla kan undersöka sitt hjärta utan att behöva besöka en doktor och gå igenom en massa besvärliga undersökningar", säger han.
App ska avslöja stroke
Teamet har tagit fram utrustning och mjukvara som mäter även små vibrationer i bröstet och med hjälp av dessa skapas en detaljerad bild av hjärtats slag.
"Smartmobiler har i dag både en inbyggd accelerometer och ett gyroskop, och det gör att vi kan ge alla en tillförlitlig hjärtmätare i fickan", säger Tuomas Valtonen.
På sikt hoppas de också att deras app kan hjälpa människor att avgöra om de står inför ett fall av stroke så att de vet om de ska tillkalla en ambulans eller inte.
Se in i framtiden
På Venture Cup är spelteknik, hemhjälp och partikelfysik delar av samma tävling och representanter från stora företag utväxlar visitkort med de unga forskarna och entreprenörerna.
Tävlingen har under tidigare år bland annat hjälpt entreprenörer bakom den danska portalen för prisjämförelser av olika sorters lån, Mybanker, och här har också några av världens första 3D-skrivare presenterats.
"Det finns enormt många talanger ute på universiteten som bygger en bättre framtid för oss alla. Jag är otroligt imponerad över vad de kan uppnå genom att kombinera olika tekniker som VR, robotar och artificiell intelligens, säger Human Shojaee", CEO i Venture Cup.
Han tycker dock inte att det är vinnarteamet som går hem med den största vinsten.
"För mig är det vi alla som är vinnare på det här. Vi får tillgång till alla dessa unga talanger och en unik möjlighet att se in i framtiden", säger han.