Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett förslag på en 3D-utskriven bas på Mars.

© SEArch+/Apis Cor
Teknik - 3d-utskrifter

Framtidens rymdkoloni är utskriven i 3D

Drömmen om att bo på andra planeter kommer allt närmare, men rymdkolonierna kräver nya tekniker som utnyttjar allt från måndamm till astronauternas avföring för att producera olika föremål i 3D-skrivare.

Efterhand som de beboeliga baserna på exempelvis månen och Mars närmar sig ser flera nya 3D-skrivartekniker dagens ljus. De ska kunna producera allt från byggnader till tandborstar av de resurser som återfinns långt bort från jordens fabriker.

Nyligen utsåg Nasa fem finalister som tävlar om att utveckla en sond som ska flyga till Mars 2033 och bygga en koloni genom att blanda jord från Mars, is och kalciumoxid till lokalproducerad betong som därefter kan skrivas ut i 3D.

Marsbyggen måste spegla hela vardagen

Nasas fem finalister för framtida rymdkolonier inkluderar köksträdgårdar, laboratorier och bostadsområden.

Det ledande förslaget består av en sond som kan skriva ut byggnadsmoduler i 3D av de resurser som två rovrar (obemannad motoriserat fordon) samlar in. När en modul är färdig flyttar sig sonden och bygger nästa.

Ett av de andra förslagen är designat för att kunna skärma av rymdens bakgrundsstrålning samtidigt som det släpper in naturligt ljus.

Stoft, solljus och avföring är 3D-skrivarnas råvara

Den europeiska rymdorganisation ESA arbetar för att kunna bygga månbaser av 3D-printad mursten i månstoft som bränts med hjälp av solljus.

Även de verktyg som astronauterna använder i sin vardag ska kunna skrivas ut i rymden. Med hjälp av en genmanipulerad colibakterie har forskare omvandlat mänsklig avföring till en slags plast som kan användas till att skriva ut exempelvis skruvdragare och tandborstar i 3D.

Läs också:

Rymdrobot
3d-utskrifter

Robot med 3D-skrivare redo för rymden

2 minuter
3d-utskrifter

Se in i framtiden

8 minuter
3d-utskrifter

3D-utskrivna bakterier renar vatten från gifter

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj