Cancerpatient får halskotor av 3D-utskriven titan
En kinesisk kirurg har utfört den hittills mest komplicerade ryggradsoperationen med 3D-utskrivna proteser. Därmed är gränsen för vad som är möjligt att göra med en 3D-skrivare framflyttad.

Kvinna har fått en 3D-utskriven ryggrad av titan inopererad
Läkarna hade gett upp behandlingen av en 28-årig kinesisk kvinna efter att en cancertumör i hennes hals hade spridit sig till den översta delen av ryggraden.
Då traditionella behandlingsformer som strålning och kemoterapi inte hade någon effekt på cancern valde kirurgen Jianru Xiao från Shanghai Changzheng Hospital i Kina att kasta sig in i en våghalsig operation av aldrig tidigare skådad omfattning.
13 timmar lång operation
Det tog Jianru och hans kolleger tre veckor att konstruera en artificiell ryggrad i titan som skrevs ut i en avancerad 3D-skrivare. Under en 13 timmar lång operation tog läkarna bort sex av de sju översta kotorna i ryggrader på patienten och därefter opererades den konstgjorda ryggraden in.
Första gången som kirurger lyckades utföra den här typen av operation var 2014, och även den gången i Kina, då en 12-årig pojke fick en kotprotes insatt mellan den första och tredje ryggkotan.
Det är dock första gången läkarna byter ut en så stor del av ryggraden, och allt tyder på att operationen var lyckad. En månad efter operationen kunde kvinnan gå, men hon kan ännu inte vrida på sin nacke som vanligt.
Det går att skriva ut i princip allt
Möjligheterna med att använda 3D-utskrifter inom kirurgin verkar nästintill oändliga.
Det går att skriva ut i stort sett alla slags ben i människokroppen, så även kraniet, och just nu arbetar forskarna med hur man kan använda 3D-utskrifter för att skapa organ som hjärtan, njurar och lever för transplantationer på människor.
2016 lyckades forskarna skriva ut ett öra som kan användas för transplantation på människor.