3D-skrivare klarar rymdtest

En 3D-skrivare har fått arbeta i tryckkammare under rymdliknande förhållanden. Den ska så småningom utrustas med robotarmar och förväntas vara klar för bruk på 2020-talet.

Rymdrobot

Utrustad med en 3D-skrivare kan den trearmade rymdroboten skriva ut och sätta ihop element i rymden.

© Made in Space

En kretsande rymdrobot som reparerar satelliter och bygger gigantiska teleskop. Det är målet med projektet Archinaut, som företaget ”Made in Space” i Kalifornien ligger bakom. Och nu är målet inom räckhåll.

Företaget testade nyligen 3D-skrivaren under rymdliknande förhållanden i en tryckkammare här på jorden under 24 dagar. Skrivaren utsattes för temperaturfluktationer och tryckskillnader som motsvarade de den kan utsättas för i rymden, och klarade trots det att skriva ut ett stort antal olika delar.

Den får tre robotarmar

Planen är att skrivaren ska utrustas med tre robotarmar som kan montera de delar som skrivaren tillverkar – och det innebär stora möjligheter.

I dag är storleken på rymdteleskop och andra objekt som ska fraktas ut i rymden begränsad av att de måste få plats i en rymdraket. Det tog exempelvis fem olika farkoster mer än 115 flygningar att bygga den Internationella rymdstationen, ISS.

Läs även: Test av 3D-skrivare

Men med en självskrivande rymdrobot behöver man endast transportera skrivarmaterial samt elektronik. Materialet tar mindre plats än de färdiga modulerna, vilket i sin tur innebär färre flygningar.

Kan skapa gigantiska konstruktioner

Det kommer också att vara möjligt att skapa konstruktioner ute i rymden som är för stora för att kunna transporteras från jorden.

© Made in Space

Nästa steg, när robotarmarna är på plats, är en resa runt jorden. I mitten av 2020-talet är det dags för rymdroboten att ge sig ut på sitt första uppdrag.