Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rymdrobot

Utrustad med en 3D-skrivare kan den trearmade rymdroboten skriva ut och sätta ihop element i rymden.

© Made in Space
Teknik - 3d-utskrifter

3D-skrivare klarar rymdtest

En 3D-skrivare har fått arbeta i tryckkammare under rymdliknande förhållanden. Den ska så småningom utrustas med robotarmar och förväntas vara klar för bruk på 2020-talet.

En kretsande rymdrobot som reparerar satelliter och bygger gigantiska teleskop. Det är målet med projektet Archinaut, som företaget ”Made in Space” i Kalifornien ligger bakom. Och nu är målet inom räckhåll.

Företaget testade nyligen 3D-skrivaren under rymdliknande förhållanden i en tryckkammare här på jorden under 24 dagar. Skrivaren utsattes för temperaturfluktationer och tryckskillnader som motsvarade de den kan utsättas för i rymden, och klarade trots det att skriva ut ett stort antal olika delar.

Den får tre robotarmar

Planen är att skrivaren ska utrustas med tre robotarmar som kan montera de delar som skrivaren tillverkar – och det innebär stora möjligheter.

I dag är storleken på rymdteleskop och andra objekt som ska fraktas ut i rymden begränsad av att de måste få plats i en rymdraket. Det tog exempelvis fem olika farkoster mer än 115 flygningar att bygga den Internationella rymdstationen, ISS.

Läs även: Test av 3D-skrivare

Men med en självskrivande rymdrobot behöver man endast transportera skrivarmaterial samt elektronik. Materialet tar mindre plats än de färdiga modulerna, vilket i sin tur innebär färre flygningar.

Kan skapa gigantiska konstruktioner

Det kommer också att vara möjligt att skapa konstruktioner ute i rymden som är för stora för att kunna transporteras från jorden.

© Made in Space

Nästa steg, när robotarmarna är på plats, är en resa runt jorden. I mitten av 2020-talet är det dags för rymdroboten att ge sig ut på sitt första uppdrag.

Läs också:

3d-utskrifter

Se in i framtiden

8 minuter
3d-utskrifter

Forskare skriver ut artificiell supermuskel i 3D

1 minut
Røntgenbillede
3d-utskrifter

Cancerpatient får halskotor av 3D-utskriven titan

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj