Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3-D Movie collage
Teknik

Hur fungerar 3D?

Hur fungerar 3D-tekniken? Jag tänker både på hur man spelar in i 3D och på själva 3D-glasögonen.

En 3D-film består av två så gott som lika filmer. 3D-tekniken utnyttjar att vi har två ögon och efterliknar det sätt på vilket vi ser, när vi inte befinner oss framför en skärm. Normalt ser ögonen nämligen varsin bild.

När hjärnan sätter ihop bilderna, kan den bedöma avstånd och skapa djup och på så sätt avgöra om ett föremål är närmare än ett annat. Avståndsbedömning och djup är det som skapar 3D-upplevelsen.

3D utan glasögon

Man forskar mycket för att utveckla 3D-system som inte kräver glasögon, men än så länge måste man bära särskilda sådana för att få utbyte av en 3D-film. Glasögonens syfte är att ge två olika bilder till ögonen, så att hjärnan kan skapa en 3D-bild.

De första 3D-glasögonen bestod av ett rött och ett grönt glas, men de är på väg bort, då de förvränger färgerna. I dag används framför allt polariserande glasögon i biografen. Glasögonglasen är polariserade, så att det ena glaset enkelt uttryckt släpper igenom en vågrät bild, medan det andra släpper igenom en lodrät bild.

Framför en TV används i synnerhet shutterglasögon, som har en synkroniserad slutarmekanism. Den gör att vartdera ögat bara ser varannan bild. 3D-glasögon absorberar en del av ljuset, och i biografen fungerar en 3D-film därför bäst om biografen dels har en kraftig projektor, dels en bra duk som reflekterar ljuset utan att sprida det så mycket.

Tar man av sig glasögonen under en 3D-film, kommer man att känna sig uttalat skelögd, då man ser två överlappande bilder utan att få själva 3D-upplevelsen.

3D-kameran har dubbelobjektiv

En 3D-kamera efterliknar våra ögon och består därför av ett dubbelt objektiv, vars linser sitter med samma avstånd som våra ögon. Detta avstånd varierar visserligen lite från människa till människa, men man har bestämt sig för att hålla sig till ett avstånd på 6,3 centimeter mellan kamerorna. Det motsvarar det genomsnittliga avståndet mellan ögonen hos en europé.

3D-camera

Så funkar 3D-glasögon

I en 3D-film visas två bilder. För att få utbyte av en 3D-film är det därför nödvändigt att använda speciella glasögon, som kan leverera en höger- och en vänsterbild till ögonen, så att hjärnan kan skapa en 3D-bild. Det kan göras med tre olika typer av glasögon:

1: Anaglyfglasögon är de äldsta 3D-glasögonen och har ett rött och ett grönt glas. Glasögonen separerar bilderna, så att vartdera ögat bara ser den ena.

2: Polariserande glasögon släpper populärt sagt genom vågräta bilder genom det ena glaset och lodräta bilder genom det andra glaset.

3: Shutterglasögon synkroniseras med TV:n, som omväxlande skickar bilder till vänster och höger öga. Glasögonen öppnar och stänger växelvis glasen, så att vartdera ögat ser en bild åt gången.

Läs också:

Teknik

Nasas överljudsplan lyfter nästa år

2 minuter
Prylar

TESTLAB: Glasögon visar nyanser för ”färgblinda”

0 minuter
Energi

Ny teknik gör vindkraftverk 100 meter högre

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj