Det händer inom vetenskapen 2016

Din mobil laddas på 30 sekunder, världens största flygplan lyfter och Panamakanalen blir bredare. En lång rad tekniska genombrott är på gång 2016 och Illustrerad Vetenskap berättar om några av de häftigaste här.

2016 stratolaunch

Robot plockar frukten under 2016

Arbete i fält och mark som utförs av människor kommer att fortsätta minska. Jordbruksroboten från företaget Energid är framtagen för att sortera mogen frukt från omogen och för att kunna hitta citroner som är dolda under blad. Roboten lanseras 2016.

2016 tar det 30 sekunder att ladda en mobiltelefon

Det israeliska företaget StoreDot satsar på att sprida sitt smartmobilbatteri i 2016. Tack vare kemiska kristaller, så kallade nanodots, går det väldigt snabbt att ladda batteriet.

Utvidgad Panamakanal öppnar 2016

Följ med ner i den centralamerikanska leran och så de enorma slussportarna installeras. Den utvidgade Panamakanal öppnar i april 2016.

Världens största flygplan lyfter

Flygplanet Stratolaunch Carrier Aircraft har utvecklats för att göra rymdfärder billigare. Flygplanet ska frakta raketer upp till åtta-tio kilometers höjd, varifrån dessa på egen hand fortsätter ut i atmosfären. Med ett vingspann på 117 meter slår Stratolaunch rekordet som världens största flygplan 2016.

Framtiden rymmer mycket mer

Solcreme i tablettform, bebisar med tre föräldrar och över 100 kilometer långa tågtunnlar. 2016 har mer på gång och du kan läsa om det här: