Teknik

Teknik handlar till stor del om hur man med hjälp av speciella metoder och hjälpmedel kan förädla råvaror till färdiga produkter. Teknik omfattar flera olika områden, som exempelvis mekanisk teknik, bioteknik och informationsteknik, samt ett stort antal underkategorier som bland annat genteknik och batteriteknik.

Läs mer och fascineras av allt från tungt vatten till ubåtar och frågan om kärnkraft.

Brainternet

Teknisk utveckling

Ny teknik har ofta både fascinerat och upprört. Inte minst uppfinningen av telefonen under andra halvan av 1800-talet, som bland annat ledde till konspirationsteorier om huruvida telefonen i själva verket var en portal till en annan värld. Sedan dess har tv:n, mikrovågsugnen, industrirobotar, datorn, visakortet, internet, smartmobilen och artificiell intelligens tillkommit i och med den tekniska utvecklingen.

Tekniskt ansvar

Ingenjörer och forskare har för länge sedan bevisat att vi människor är kapabla att tänja på gränserna för vad vi har trott har varit tekniskt möjligt. Men denna förmåga innebär också ett ansvar och väcker därför ett flertal etiska frågor – hur avancerade vapen bör vi utveckla? Har vi jordbor rätt att utforska rymden? Är genredigering försvarbart? Och kan artificiell intelligens verkligen leda till en positiv framtid?

Solstrålar fångas upp dygnet runt

© Shutterstock & Lotte Fredslund