NIAID

Därför fungerar tvål utmärkt mot coronaviruset

Handspriten hamstrades. Affärerna rapporterade om att den var slutsåld och företag som aldrig tidigare hade producerat handsprit började med det. Kvar på hyllan stod tvålen. Och den funkade perfekt.

Vi har lärt oss att känna igen den. Dess silhuett påminner om en apelsin med nejlikor, en sol eller en sjömina från andra världskriget.

Viruset säregna taggiga piggar - de så kallade taggproteinerna - är nyckeln till dess stora "framgång" när det gäller att smitta människor. Men det är även där som SARS-Cov-2:s akilleshäl går att hitta.

Eftersom alkogelen har länsats från hyllorna tror du kanske att handsprit är coronavirusets värsta fiende. Men så är inte fallet.

Om det finns något som får det nya coronaviruset att kollapsa som ett korthus är det helt vanlig tvål.

Tvål löser upp skyddande fettmembran

SARS-CoV-2 – det virus som orsakar COVID-19 – har här isolerats från en patient i USA. Den svarta ringen runt viruspartikeln är fettmembranet (svart pil). Det är också där man hittar virusets karakteristiska taggar eller "fångstarmar" - de så kallade taggproteinerna. Virusets RNA, eller arvsmaterial, (röd pil) gör att viruset kan föröka sig i kroppens celler.

© NIAID-RML

Tvålmolekylen har samma form som ett grodyngel och befinner sig i ett konstant tillstånd av förvirrning. Dess huvud är hydrofilt och svansen är hydrofob. Det innebär att tvålmolekylen både är vattenavvisande och vattenälskande, det vill säga löslig i vatten.

Eftersom tvålmolekylen gör två saker på samtidigt uppstår ett lödder när du tvättar dina händer. Och det är här det magiska sker – om du nu har råkat få SARS-Cov-2-partiklar på dina händer.

Du slår på kranen, tvålar in händerna och sticker in händerna under det rinnande, varma vattnet.

Tvålmolekylens "vattenälskande" huvud dras till vattenmolekylen på grund av dess polära kovalenta bindningar. Med andra ord: Det löses upp. Under tiden har den "vattenavvisande" svansen hittat en annan partner: Coronavirusets fettmembran.

Svansen har - precis som en nål som trycks in i en ballong - borrat sig in i viruspartikeln. Men nålen sitter fast. Och den förvirrade tvålmolekylen, som alltså också lockas till vatten, drar och sliter så pass mycket i viruspartikeln att den slutligen löses upp och försvinner.

Till sist återstår endast fragment av döda viruspartiklar – som sköljs bort med det rinnande vattnet.

Tvätta händerna ordentligt

Det är inte bara tvålens förträffliga förmåga att utrota det nya coronaviruset som innebär ny kunskap.

För många är det också en hel vetenskap att tvätta sina händer ordentligt. Men misströsta inte. Här kan du se hur en handtvätt med svart färg visar precis hur du ska göra för att minsta lilla kvadratmillimeter ska tvättas.