Quizbattle.se

Så vinner du i Quiz Battle

Quiz Battle är lätt att lära men svårt att bli bra på. Med dessa trick kan du förbättra dina chanser att vinna.

22 januari 2013 av Morten Østergaard, Bonniermästare i Quiz Battle

Som alla bra spel är Quiz Battle lätt att lära men svårt att bli riktigt bra på. Om du spelar mot en motståndare som är lika allmänbildad som du, är det taktiken som kommer att avgöra tävlingen.

Här har du några tips och trick som kan ge dig de extra poäng som du behöver för att vinna i Quiz Battle. Några av tipsen gäller bara standardspelplanen, men det finns också bra, generella råd, som kan användas på de andra planerna.

Lyckas från början

Grunden för din slutliga seger läggs redan i de första omgångarna. Gör allt du kan för att ta över styrningen av spelet. Du måste se till att ni rör er mot de x2 och x3-kategorier som du är bäst i.

Rör dig t ex från startfältet och ända fram till kanten av den innersta inhägnaden och sväng i den riktning du helst vill. Så blockerar du din motståndares möjligheter att vända om och gå åt det andra hållet.

Tag frågorna i rätt ordning

När du svarar rätt på flera frågor i rad belönas du med extra poäng. Se därför till att svara på de frågor som du tror att du har lättast att svara rätt på efter varandra.

Du får också en extra poängbonus, om du svarar rätt på flera frågor från samma kategori direkt efter varandra.

Slå ihop frågor

Du kan slå ihop dina frågor, om du har två i samma kategori. Då får du chansen att få dubbelt poängantal, om du svarar rätt på frågan.

Det är viktigt att du redan från första omgången slår ihop dina frågor, så att du kan få de viktiga extrapoängen.

Se till att dra en fråga i ett ämne du inte vet så mycket om, över på en fråga om ett ämne du vet mycket om. Då slipper du nämligen svara på den svåra frågan.

Räkna fälten och håll din motståndare i kort koppel

Fälten med x2 och x3 är mycket viktiga. Därför bör du inte bara göra ditt bästa för att landa på dem, men också se till att din motståndare inte hamnar där.

Det är helt avgörande att det är du och inte din motståndare som t ex kan lägga två sammanslagna frågor på ett x3-fält och därmed få hela sex gånger det vanliga antalet poäng. Den som lyckas med den manövern och potentiellt vinner flera tusen poäng har nästan helt säkert också vunnit spelet.

Tricket är att du skall räkna hur många fält det finns från din sista fråga i varje omgång och fram till nästa x2- eller x3-fält. Det skall helst vara sex, så att din motståndare inte får möjlighet att nå dit, även om han svarar rätt på alla sina fem frågor. Sväng och gå åt motsatt håll, så att han får lite längre väg till de viktiga fälten.

Den farliga färden in mot mitten

När ni kommit så långt att ni måste röra er in mot spelets avslutning mitt på spelbrädet, skall du vara mycket försiktig med att närma dig de x3-fält som inte tillhör någon bestämd kategori.

Om din motståndare träffar fälten kan han välja att svara på en kategori som han är bra på och därigenom med stor säkerhet raka till sig en massa poäng. Se därför till att även här avsluta din omgång sex fält från bonusfältet, så att din motståndare inte kan nå det, även om han får fem rätt.

Det är så viktigt att x3-fälten i mitten blir dina att det faktiskt kan löna sig för dig att använda menyn till att avsluta din runda, innan du har fått alla dina fem frågor i omgången, när du är sex fält från bonusfältet. Om du har några kategorier som du inte känner dig särskilt bra på, kan du till och med vara så osportslig att du bränner dem genom att välja dem och sedan svara fel med vilje, även om du kan svaret. Men det hörde du inte från oss.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: