NB_sommerferie_app

Tre appar som underlättar på resan

Appar som gör det lättare att vara på semester – och komma hem igen. Telefonen i fickan kan användas till mycket mer än att bara ta bilder med. Med smartmobilen som din bundsförvant kan du bland annat hitta vägen och tala med lokalbefolkningen.

8 juli 2015 av Karine Kirkebæk

Det största hindret för att använda smartmobilen och dess många möjligheter i utlandet är de fortfarande höga mobildatapriserna. Illustrerad Vetenskap guidar dig till tre gratis appar som inte kräver dataroaming, och som kan göra det lättare att vara ute och resa.

Ulmon – hitta runt i storstaden

Ska du på storstadssemester och är du trött på stora kartor som ska vecklas ut och ihop? Producenten Ulmon har skapat ett digitalt alternativ. Ulmons City Maps 2Go guidar dig runt i stort sett samtliga storstäder - häribland London, Washington, Paris, Rom, Bangkok, New York, Singapore och Berlin.

Skärmbild av Ulmons Washingtonkarta

Med hjälp av GPS:en visar kartan dig din exakta position, och du kan själv markera platser som till exempel ditt hotell på kartan. Medan du är offline. För kartan ligger på telefonen och behöver inte dataroaming. Du kan också få förslag på restauranger eller sevärdheter.

Word Lens – översätt all världens språk

Oroa dig inte om du ska till ett land där du inte kan språket. Med World Lens ska du bara rikta kameran mot till exempel informationstavlan på Moskvas centralstation eller menyn i Belgrad. Och vips får du texten översatt till engelska.

Appen fungerar på Android. Google Translate-appen har en motsvarande tjänst men den kräver dataroaming.

Jet Lag Rooster – värna din goda nattsömn

Vår dygnsrytm är synkroniserad att sträcka sig över en period på cirka 24 timmar. Och när vi korsar flera tidszoner blir vår inre klocka förvirrad. Men appen Jet Lag Rooster kan komma till undsättning.

Man ska bara mata appen med uppgifter om vart och när du ska flyga, och när du brukar sova och gå upp. Utifrån den informationen berättar appen när det är mest optimalt att gå och lägga sig och gå upp för att få sin dygnsrytm på rätt köl igen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: