2021 – Året som gick i vetenskapens värld

Även i coronatider radar de fascinerande forskningsgenombrotten upp sig – alla årets höjdpunkter finns sammanställda och fint presenterade i årsboken. Följ med till forskarnas frontlinjer.

De senaste åren har bjudit på en rad vetenskapliga bedrifter:

Astronomer har tagit historiens första bild av ett svart hål, läkare har utvecklat världens första mRNA-vacciner, paleontologer har hittat bevis för att dinosaurier simmade och jagade under vattnet och 3D-skrivare kan nu tillverka allt från organ till hus och broar.

Det finns inget som tyder på att framtiden kommer att bli mindre exceptionell – tvärtom.

Nu kan du ge dina nära och kära en gåva som ger inblick i både nya och kommande vetenskapliga genombrott. Och det är inte småsaker som ligger framför oss:

Ny vaccintyp kan bota cancer, malaria och skleros

Historiens första mRNA-vacciner har tagits fram under coronapandemin. Genombrottet har banat väg för en riktig vaccinrevolution, där forskare världen över är i full gång med att framställa mRNA-vacciner för behandling av bland annat bröst-, lung- och prostatacancer samt infektionssjukdomar som HIV, tuberkulos och malaria.

Rovdinosaurie hittad på rede med ägg och ungar

I Kina har paleontologer hittat ett oerhört sällsynt fossil av en rovdinosaurie på ett rede med kläckningsfärdiga ägg. Den sensationella upptäckten skvallrar om dinosauriernas avelsbeteende och visar att vissa arter ruvade på äggen precis som dagens fåglar.

Dammsugare tar bort koldioxid från atmosfären

Jorden svettas, drunknar, smälter och brinner – men som tur är har forskarna många av de verktyg som kan rädda planeten från klimatkatastrofen. Under 2021 öppnade världens största anläggning för att fånga koldioxid, som ska utvinna växthusgaser ur atmosfären, på Island. Med tekniken Power-to-X omvandlas överskottsel från solceller och vindkraftverk till klimatvänliga bränslen till bilar, flyg och fartyg.

Rymdsond knuffar asteroid ur sin bana

För första gången testar forskarna om det är möjligt att knuffa en asteroid ur kurs. NASA:s rymdfärja DART kraschar rakt in i asteroiden Dimorphos under en manöver som ska visa om man kan omdirigera gigantiska rymdstenar med kurs mot Jorden. Om försöket lyckas kommer man ha uppnått en milstolpe i kampen för att försvara vår planet mot ett katastrofalt meteornedslag som kan ödelägga en miljonstad eller en hel kontinent.

Förarlösa Tesla-taxibilar rullar i tunnlar i Las Vegas

I ett LED-belyst tunnelsystem under ett enormt kongresscenter i den amerikanska spelstaden kör nu en flotta med Teslor från station till station med 4 400 passagerare i timmen. Transportsystemet i Nevada är det första av sitt slag och förkortar restiden från 45 till 2 minuter. Resan går helt utan människohänder på ratten och planen är att bygga en 430 km lång tunnel till Los Angeles i Kalifornien.

Illustrerad Vetenskaps årsbok 2021

Illustrerad Vetenskaps stora årsbok ger dig en levande överblick över hela året.
fram emot timtals med underhållning med årets mest lovande uppfinningar, viktigaste upptäckter och största dramer.

Boken är full av tankeväckande artiklar och fängslande bilder – du kan bland annat läsa om dessa nyheter:

  • Nytt bantningsläkemedel får kilona att rasa
  • Minihelikopter lyfter från Mars
  • Gigantiskt fraktskepp orsakar stopp i Suezkanalen
  • Havsvindkraftverkens kung skördar grön el till 20 000 hem
  • Internet får sin egen Mona Lisa