2020 – Året som gick i vetenskapens värld

Coronaviruset har satt sin prägel på 2020 – men lyckligtvis har året också bjudit på massor av ljusglimtar från forskarvärlden. Följ med på en rundtur i vetenskapens fantastiska värld.

Det senaste årtiondet har bjudit på en rad vetenskapliga bedrifter:

Einsteins relativitetsteori har bevisats i och med upptäckten av gravitationsvågor, artificiell intelligens har gått framåt med stormsteg, forskare har tagit den första bilden av ett svart hål i världshistorien och gensaxen CRISPR har gjort det möjligt för oss att bota ärftliga sjukdomar.

Det finns inget som tyder på att framtiden kommer att bli mindre exceptionell – tvärtom.

Nu kan du ge dina nära och kära en gåva som ger inblick i kommande vetenskapliga genombrott. Och det är inte småsaker som ligger framför oss:

Effektiva vaccin mot coronaviruset utvecklades på rekordtid

Mänskligheten kunde dra en lättnadens suck när läkemedelsföretaget Pfizer den 9 november presenterade ett vaccin som har visat sig skydda nio av tio mot coronaviruset. Kort därefter anslöt sig ytterligare två lovande vaccinkandidater till startfältet. Utsikterna om ett slut på pandemimardrömmen inom en snar framtid börjar alltså ljusna.

Skräckinjagande dinosaurie levde under vatten

I Marockos öken har paleontologer hittat fossil av världens första simmande dinosaurie – en kraftig svans och krossande käkar gjorde den 15 meter långa spinosaurus till flodernas skräckinjagande härskare.

Konstgjord sol ska lösa planetens klimatproblem

Efter mer än 10 års förberedelser kommer fysikerna den 28 juli att montera över en miljon komponenter till världens största fusionsreaktor, Iter. Reaktorn i södra Frankrike är tänkt att fungera som en konstgjord sol på jorden och ska förse oss med oändliga mängder ren och billig energi.

Dansande stjärna som bekräftar Einsteins teori

I nästan 30 år har astronomer studerat en stjärna som kretsar nära det svarta hålet mitt i Vintergatan. Deras observationer visar nu att stjärnan dansar i en rosettformad bana, precis som Albert Einsteins teori beskrev för över 100 år sedan.

Historiskt tillkännagivande: Afrika är nu fritt från polio

Efter mer än tre decennier av vaccininsatser kunde WHO den 25 augusti förklara den smittsamma sjukdomen polio utrotad i Afrika. Milstolpen är ännu ett bevis på att vacciner är en av de största framgångarna inom den moderna medicinen. Bara mellan 2010 och 2015 räddades mer än 10 miljoner människoliv med hjälp av vacciner.

Illustrerad Vetenskaps Årsbok 2020

Illustrerad Vetenskaps stora årsbok ger dig en levande överblick över hela året. Se fram emot timtals med underhållning med årets mest lovande uppfinningar, viktigaste upptäckter och största dramer.

Boken är full av tankeväckande artiklar och fängslande bilder – du kan bl.a. läsa om dessa nyheter:

  • Soldriven katamaran som dammsuger världens floder på plast
  • Avancerad rover ska leta efter livstecken på Mars
  • Luftens nya blixt sänker ljudbangen
  • Havsforskare bygger havets svar på rymdstationen
  • SpaceX skickar astronauter till ISS