2019 – Året som gick i vetenskapens värld

Historiens första bild av ett svart hål och en T. rex som återtar tronen som det största rovdjuret på land. Illustrerad Vetenskaps årsbok för 2019 bjuder dig på en tillbakablick på ett år där forskarna har kunnat fira det ena storslagna genombrottet efter det andra.

Historiens första bild av ett svart hål och en T. rex som återtar tronen som det största rovdjuret på land. Illustrerad Vetenskaps årsbok för 2019 bjuder dig på en tillbakablick på ett år där forskarna har kunnat fira det ena storslagna genombrottet efter det andra.

ESO/C. Malin

Astronomer publicerar den första bilden av ett svart hål

Den lysende gasskive omkring et aktivt sort hul udsender stråling, som måske kan presse støv og gas sammen til planeter.

Forskarna har lyckats ta en bild av ett av universums mest gåtfulla fenomen. Det historiska porträttet är ett resultat av flera års arbete och bevisar att galaxerna rymmer gigantiska svarta hål.

Spontana applåder bryter ut i konferenssalen i Washington, D.C., då hjärnorna bakom ett storstilat vetenskapligt projekt vid namn Event Horizon Telescope håller presskonferens.

Forskarna har, onsdagen den 10 april kl. 15 svensk tid, precis presenterat världshistoriens första bild av ett svart hål.

Få ännu mer rymdfart med Illustrerad Vetenskaps årsbok 2019. Just nu kostar den endast 59:50 kronor!

Bilden visar en lysande ring som omger det totala mörkret – en del av universum som inget, inte ens ljus, undkommer.

Bilden är det hittills bästa beviset för att galaxerna rymmer gigantiska svarat hål i sitt inre. Bakom den sensationella bedriften står drygt ett team med drygt 200 forskare från Afrika, Asien, Europa, Nord- och Sydamerika.

Åtta av de största teleskopen samarbetar

Den tekniken som har möjliggjort bilden är ett samarbete mellan åtta av jordens största radioteleskop som är utplacerade på höjder, bland annat vulkaner och bergstoppar, på fyra olika kontinenter.

Event Horizon Telescope är inte bara ett teleskop utan ett nätverk av åtta av världens största radioteleskop.

Gemensamt zoomar de in på en och samma plats på himlen och fångar upp elektromagnetisk strålning i form av radiovågor. Tillsammans fungerar teleskopen som ett enda superteleskop.

©

James Clerk Maxwell-teleskopet

Plats: Hawaii
Diameter: 15 meter

©

Atacama Pathfinder Experiment (APEX)

Plats: Chile
Diameter: 12 meter

©

IRAM 30m-teleskopet

Plats: Spanien
Diameter: 30 meter

©

Large Millimeter-teleskopet

Plats: Mexiko
Diameter: 50 meter

©

Submillimeter Array

Plats: Hawaii
Diameter: Åtta koordinerade 6-metersteleskop

© ESO/C. Malin

Atacama Large Millimeter Array (ALMA)

Plats: Chile
Diameter: 54 teleskop på 12 meter och 12 teleskop på 7 meter

©

South Pole-teleskopet

Plats: Antarktis
Diameter: 10 meter

©

Submillimeter-teleskopet

Plats: USA
Diameter: 10 meter

Våren 2017, efter flera års förberedelser, lyckades forskarna få Event Horizon-teleskopen att samarbeta i ett gemensamt mål: Att ta en bild av det osynliga.

Superdator förvandlar data till bild

I april 2017 zoomar teleskopen in på hålet. Två år senare har forskarna förvandlat datan till en bild.

Teleskopen justeras

De åtta teleskopen zoomar in på det svarta hålet i Messier 87. De är synkroniserade med hjälp av atomur och fungerar som ett enda jätteteleskop.

Signaler konverteras

De analoga signalerna från var och ett av de åtta teleskopen konverteras till digitala signaler. All data sparas på hårddiskar som väger ett halvt ton.

Data fraktas med flygplan

Totalt består datamängden av fem petabytes. Denna mängd är för stor att skicka via internet och flygs därför in till datacentrerna.

Datorer smälter ihop data

Kluster av datorer på datacentrerna i Massachusetts, USA, och i Bonn i Tyskland konverterar med hjälp av nyutvecklade algoritmer data till en bild.

Bilden framkallas

Den färdiga bilden visar skuggan av det svarta hålet. Hålet är omgivet av en skiva av lysande gas och plasma, som hålet är på väg att sluka.

Klockan är strax efter halv nio på morgonen den 10 mars då passagerarflygplanet Boeing 737 Max 8 från Ethiopian Airlines lyfter från flygplatsen i Addis Abeba.

Med 149 passagerare och åtta besättningsmän ombord är flygplanet på väg till Nairobi i Kenya, men bara sex minuter efter störtar det mot marken.

Alla ombord omkommer vid katastrofen, vilket också återupplivar hemska minnen om hur en exakt likadan flygplanstyp störtade drygt fyra månader tidigare: Den 29 oktober 2018 omkom 189 människor då ett Boeing 737 Max 8-flygplan från det indonesiska flygbolaget Lion Air kraschade i Javahavet bara tolv minuter efter avresan från Jakarta i Indonesien.

Det första Boeing 737 Max 8-flygplanet sattes in i reguljärtrafik i maj 2017. De två krascherna drabbade därmed en av världens mest moderna flygplanstyper, full av säkerhetssystem som borde ha kunnat förhindra olyckorna.

Svarta lådor avslöjar katastrofala fel

Men Ethiopian Airlines-planets svarta låda, som hittas dagen efter katastrofen avslöjar att det är just elektroniken som har gått fel.

Flygplanets två piloter har – trots ihärdiga försök att rädda flygplanet och alla som befinner sig ombord – inte haft någon som helst chans.

Dyk ned i årets dramatiska händelser i Illustrerad Vetenskaps årsbok 2019

Köttfri biff blöder och smakar som nötkött

Nyfikna och hungriga kunder står i kö för att sätta tänderna i den nya burgaren den första april 2019 när fastfoodjätten Burger King lanserar sitt senaste tillskott – den köttfria Impossible Whopper.

Det är inget aprilskämt. 59 av kedjans restauranger i St. Louis-området i Missouri, USA, har den banbrytande hamburgaren på menyn och planen är att den ska vara ett fast inslag på menyn på kedjans alla restauranger i USA och i stora delar av världen.

På premiärdagen blir det nästan slagsmål om Whopper-burgaren och den får idel lovord: Biffen är röd, saftig och smakar bra, anser kunderna.

Månader efter lanseringen har leverantören, det kaliforniska företaget Impossible Foods, fortfarande svårt att matcha efterfrågan på burgaren som är helt köttfri och främst består av proteiner och fett från växter.

Illustrerad Vetenskaps årsbok ger dig en överblick över de största vetenskapliga genombrotten under 2019!

Hemoglobin tillsätts i färsen

Till skillnad från konkurrerande produkter av växtfärs innehåller hamburgaren dessutom en speciell ingrediens som får den köttfria produkten att likna och smaka som en vanlig hamburgare av kött: Färsen består av två procent leghemoglobin, ett protein som finns naturligt i sojabönplantans rötter och påminner om det hemoglobin som är blodets syrebindande protein.

Den nya hamburgaren är ett alternativ till den klimatbelastande nötköttsburgaren. Även artificiellt framställda fisk- och mjölkprodukter är på frammarsch.

Näringsinnehållet i de två bifftyperna är i stort sett detsamma. Bägge innehåller 212 kalorier och 12 gram fett per 100 gram.

Den köttfria varianten från företaget Impossible Foods innehåller 17 gram protein, den traditionella biffen 28 gram. Deras klimatpåverkan åtskiljer sig dock markant: Veganburgaren släpper ut 90 procent mindre koldioxid än köttburgaren.

©

Burgare med växtfärs

Koldioxidutsläpp: 0,35 kilo
Jordbruksmark: 0,25 kvadratmeter
Vattenförbrukning: 10,7 liter

©

Burgare med nötkött

Koldioxidutsläpp: 3,1 kilo
Jordbruksmark: 6,2 kvadratmeter
Vattenförbrukning: 85 liter

Läs allt om detta och andra genombrott i Illustrerad Vetenskaos årsbok 2019

Illustrerad vetenskaps årsbok för 2019

Illustrerad Vetenskaps stora årsbok ger dig en levande överblick av året som gått. Se fram emot timmar av underhållning med årets mest hoppingivande uppfinningar, viktigaste upptäckter och största händelser.

  • Astronomer publicerar historiens första bild på ett svart hål
  • Nasa-sond besöker isklot i solsystemets yttersta område
  • Havets fasa ska rädda liv – vithajens gener är nu kartlagda
  • 3D-printade blodådror banar väg för artificiella organ
  • Framtidens rymdtaxi är redo att lyfta
  • Boeing-flygplan drabbat av katastrof
  • Ny människoart dyker upp i filippinsk grotta
  • Astronauttvillingar löser tyngdlöshetens gåtor
  • Köttfri biff blöder och smakar som nötkött
  • Raket säkerställer blixtsnabbt internet från rymden

Beställ din årsbok i dag och få en kalender för 2020 kostnadsfritt!