För omkring 40 000 år sedan dog neandertalarna ut som art, och orsaken till deras försvinnande är fortfarande något av ett mysterium.
Teorierna har varit många genom åren och har omfattat allt från sjukdom till klimatförändringar och vulkanutbrott.
En av de mer gängse förklaringarna är att våra kusiner övervanns och konkurrerades ut av vår egen art, Homo sapiens, som invaderade Europa, där neandertalarna bodde för omkring 50 000 år sedan.
Men nu avslöjar en ny studie, genomförd av forskare vid National History Museum, att orsaken kan vara sexigare och mindre brutal än forskarna hittills har trott. Undersökningar tyder på att det var lustbetonade möten mellan de båda arterna, som till slut blev spiken i forntidsmänniskans kista.
Sex skapade hybrider
Genetiska studier har tidigare visat att de flesta människor utanför Afrika har omkring två procent neandertalar-dna i sin arvsmassa.
Däremot har det inte hittats något Homo sapiens-dna i de 32 genom från neandertalare som hittills har analyserats. Och det var det som väckte forskarnas nyfikenhet.
Enligt dem kan orsaken vara att sammansmältningen av de båda arterna bara var möjlig åt ena hållet – lite som med kattarten Liger, som uppkommer när en lejonhane parar sig med en tigerhona och skapar en ny hybridkatt.