Forskare avslöjar mysteriet bakom neandertalarnas försvinnande

Det kan ha varit erotiska möten som blev spiken i kistan för forntidsmänniskan, enligt en ny studie.

För omkring 40 000 år sedan dog neandertalarna ut som art, och orsaken till deras försvinnande är fortfarande något av ett mysterium.

Teorierna har varit många genom åren och har omfattat allt från sjukdom till klimatförändringar och vulkanutbrott.

En av de mer gängse förklaringarna är att våra kusiner övervanns och konkurrerades ut av vår egen art, Homo sapiens, som invaderade Europa, där neandertalarna bodde för omkring 50 000 år sedan.

Men nu avslöjar en ny studie, genomförd av forskare vid National History Museum, att orsaken kan vara sexigare och mindre brutal än forskarna hittills har trott. Undersökningar tyder på att det var lustbetonade möten mellan de båda arterna, som till slut blev spiken i forntidsmänniskans kista.

Sex skapade hybrider

Genetiska studier har tidigare visat att de flesta människor utanför Afrika har omkring två procent neandertalar-dna i sin arvsmassa.

Däremot har det inte hittats något Homo sapiens-dna i de 32 genom från neandertalare som hittills har analyserats. Och det var det som väckte forskarnas nyfikenhet.

Enligt dem kan orsaken vara att sammansmältningen av de båda arterna bara var möjlig åt ena hållet – lite som med kattarten Liger, som uppkommer när en lejonhane parar sig med en tigerhona och skapar en ny hybridkatt.

Liger

Världens största nu levande katt är hybridkatten Liger, som är en blandning mellan en lejonhane och en tigerhona. På samma sätt tror forskarna att neandertalare och Homo Sapiens bara kunde få hybrider genom att manliga neandertalare hade intimt umgänge med kvinnliga Homo sapiens.

© Shutterstock

Fertila män försvann

Man har nämligen inte hittat något mitokondrie-dna som bara nedärvs via kvinnor i vårt genom.

Detta kan betyda att bara manliga neandertalare och kvinnliga Homo sapiens kunde få avkomma.

Nutida människor tillhör arten Homo sapiens. Vi kallas även moderna människor eftersom det tidigare fanns flera människoarter i vårt släkte Homo.

© Shutterstock & Kennis & Kennis

Läs också:

Forskarna tror att de manliga neandertalarna slussades in i Homo sapiens-grupper, men att Homo sapiens inte slussades in bland neandertalare. Och att det kan vara förklaringen till forntidsmänniskans försvinnande.

"Om fertila neandertalare i sin bästa ålder regelbundet slussades in i Homo sapiens-grupper, så försvann de också från neandertalarnas genpol. Och den utvecklingen är inte hållbar i längden i små jägar-och samlarsamhällen", förklarar studien.