Mauna Kea

Vulkantyper

Det finns flera typer av vulkaner. Generellt är det den flytande magmans innehåll av gaser och kisel som avgör vilken form vulkanen får.

7 september 2010

Från Vetenskapens Universum: Tunnflytande magma bildar gärna breda och platta vulkaner, så kallade sköldvulkaner, medan de mer tjockflytande magmatyperna ofta bildar högre vulkaner som stratovulkaner.

Sköldvulkan

Sköldvulkaner byggs upp av lättflytande magma. Det resulterar i en vulkan, som liknar en riddares sköld med framsidan upp. Lutningen på sidorna är svag, och även låga sköldvulkaner täcker stora ytor. De känns igen på att sidorna lutar minst inne vid mitten.

Mount Fuji

Stratovulkan

Stratovulkaner är vulkaner som barn ritar dem – med en brant topp och platta sidor. På så sätt är de lätta att skilja från sköldvulkaner. Stratovulkaner är uppbyggda av omväxlande lager av lava och aska, och de är ofta ganska stora.

Lassen Peak

Stratovulkan med dom

Vulkaner med mycket segflytande magma är ofta domvulkaner. Domerna bildas, för att magman inte flyter mer än några meter, innan den stelnar. På så sätt täpper vulkanen hela tiden till sig själv, och varje nytt utbrott börjar därför med en explosion, då toppen slits av.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Missa inte århundradets upptäckt – följ med oss ut till forskarnas frontlinje!

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: