Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulcano at La Réunion
Naturen - Vulkaner

Vulkaner är temperamentsfulla

Över en halv miljard människor världen över bor i skuggan av en vulkan. Vulkaner omges i regel av bördig lantbruksjord, och de kan ofta alstra billig energi. Vulkaner är dock temperamentsfulla, och ingen vet exakt när nästa utbrott kommer.

Från Vetenskapens Universum: Vulkanerär jordens övertrycksventiler. När det av någon anledning finns för mycket magma under för högt tryck strax under jordskorpan, uppstår helt naturligt en vulkan – eller så får en befintlig vulkan ett utbrott igen. Det finns vulkaner på alla kontinenter inklusive Antarktis. Rent geografiskt är fördelningen dock väldigt olikartad. De flesta av jordens vulkaner ligger nära gränserna mellan de tektoniska plattor som likt ett pussel täcker jorden. Den tätaste förekomsten finns runt Stilla havet i den så kallade ”Ring of fire”.

Det exakta antalet vulkaner är inte känt, för mycket beror på hur man definierar en vulkan – till exempel om den måste vara aktiv, och om alla kratrar i stora vulkanområden räknas som självständiga vulkaner. Man uppskattar dock att det är mellan 1300 och 1500 som har haft utbrott de senaste 10000 åren. Till det kommer ett stort antal på bottnen av oceanerna. En del vulkaner är bara en spricka i jorden, medan andra byggs upp under flera miljoner år och blir som till exempel Sydamerikas Ojos del Salado, som med nästan 6900 meter är jordens högsta vulkan.

Liksom storlek och form bestäms temperamentet av den typ av magma som driver vulkanerna. En del magma är lättflytande och rinner utan problem ut ur kratermynningen och nedför vulkanens sluttningar. Andra typer är sega och rinner bara med svårighet. Det kan i så fall göra vulkanen förstoppad genom att i princip sätta en kork i den. Vulkaner med väldigt seg magma är tickande bomber. Om trycket stiger under proppen, kommer vulkanen att explodera i ett inferno av eld, glödande magma och aska.

Läs också:

Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Vulkaner

Farlig vulkan hotar en halv miljon människor

3 minuter
Vulkaner
Vulkaner

Vulkaniska gaser fräter på ögonen och förlamar ditt hjärta

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj