Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smoking volcano
Naturen - Vulkaner

Varför spyr vulkaner ut aska?

Vulkaner utspyr mängder av aska, men varifrån kommer den?

Vulkanisk aska är inte aska i traditionell mening. Normalt är aska det som finns kvar när organiskt material har brunnit, och den definitionen omfattar inte det som kommer ut ur vulkaneri stora moln.

Att det finaste materialet från vulkaner ändå kallas för aska beror på att det liknar och uppför sig som riktig aska. Det bildas dock på ett helt annat sätt.

En vulkan uppstår där magma från jordens inre pressas upp till ytan genom jordskorpan. Det sker ofta där skorpan är tunn, och där det även råder magmaövertryck. Medan magman banar sig väg uppåt, utsätts den för allt lägre tryck från omgivningen.

När den till sist kommer ut vid ytan, sker ett sista kraftigt tryckfall, då magman blixtsnabbt kyls ned. Då bildas ett fint, stelnat pulver, som vi kallar aska.

En del av askan stannar kvar i kratern, medan resten kan slungas 20 kilometer upp tillsammans med den väldiga pelare av glödheta gaser som bildas över vulkanen. Det är stor skillnad på hur mycket aska olika vulkaner bildar. Generellt avger stratovulkaner med segflytande magma mer aska än vulkaner med lättflytande magma.

Läs också:

Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Vulkaner

Farlig vulkan hotar en halv miljon människor

3 minuter
Vulkaner
Vulkaner

Vulkaniska gaser fräter på ögonen och förlamar ditt hjärta

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj