Vulkan väcker rädsla för nytt Pompeji

En vulkan i Chile har fått ett utbrott och skickar upp en flera kilometer hög pelare av aska och rök i luften. Myndigheterna fruktar en lavin av aska lik den som utplånade den antika staden Pompeji.

Calbuco volcano

Utan varning och för första gången sedan 1972 har en vulkan kallad Calbuco i södra Chile fått ett utbrott och skickar just nu upp aska och rök på flera kilometers höjd.

En jättelik pelare sträcker sig från vulkanens öppning mot himlen, vilket har fått myndigheterna att evakuera området inom en radie av 20 kilometer från vulkanen.

VIDEO: Vulkan i Chile skickar upp askmoln mot himlen

Video

Vulkan väcker Pompeji-rädsla

Myndigheternas största rädsla är att pelaren av aska ska kollapsa på grund av tyngdkraften, vilket skulle skicka ett så kallat pyroklastisk flöde nerför bergssidan.

Ett pyroklastiskt flöde är en lavin av överhettad sten, giftiga gaser och vulkanisk aska. Flödet kan ödelägga i stort sett allt på sin väg och nå en hastighet på upp till 700 kilometer i timmen.

Vulkanflödet är samma typ som år 79 jämnade staden Pompeji i Italien med marken, när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott.

Vilande vulkan sedan 1972

Den 2003 meter höga vulkanen ligger nära hamnstaden Puerto Montt och turiststaden Puerto Varas cirka 1?000 kilometer från Chiles huvudstad, Santiago.

Calbucos senaste utbrott för 43 år sedan varande endast i fyra timmar, men 1961 skickade ett stort vulkanutbrott upp ett askmoln ända till 12-15 kilometers höjd.

Chile ligger i vulkancentrum

Det är enligt nyhetsbyrån Ritzau andra gången på kort tid som en vulkan i södra Chile får ett utbrott.

3 mars var det en vulkan vid namn Villarrica som spydde ut aska och lava. Det var dock bara tala om ett kortvarigt utbrott.

Chile ligger på den så kallade Eldringen och har med 500 potentiellt aktiva vulkaner världens näst största förekomst av vulkaner, endast överträffat av Indonesien.

Dödande vulkan pyr

Enligt forskarna är det bara en tidsfråga innan världen igen upplever ett massödeläggande utbrott som det som utplånade Pompeji.