Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Calbuco volcano
Naturen - Vulkaner

Vulkan väcker rädsla för nytt Pompeji

En vulkan i Chile har fått ett utbrott och skickar upp en flera kilometer hög pelare av aska och rök i luften. Myndigheterna fruktar en lavin av aska lik den som utplånade den antika staden Pompeji.

Utan varning och för första gången sedan 1972 har en vulkan kallad Calbuco i södra Chile fått ett utbrott och skickar just nu upp aska och rök på flera kilometers höjd.

En jättelik pelare sträcker sig från vulkanens öppning mot himlen, vilket har fått myndigheterna att evakuera området inom en radie av 20 kilometer från vulkanen.

VIDEO: Vulkan i Chile skickar upp askmoln mot himlen

Vulkan väcker Pompeji-rädsla

Myndigheternas största rädsla är att pelaren av aska ska kollapsa på grund av tyngdkraften, vilket skulle skicka ett så kallat pyroklastisk flöde nerför bergssidan.

Ett pyroklastiskt flöde är en lavin av överhettad sten, giftiga gaser och vulkanisk aska. Flödet kan ödelägga i stort sett allt på sin väg och nå en hastighet på upp till 700 kilometer i timmen.

Vulkanflödet är samma typ som år 79 jämnade staden Pompeji i Italien med marken, när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott.

Vilande vulkan sedan 1972

Den 2003 meter höga vulkanen ligger nära hamnstaden Puerto Montt och turiststaden Puerto Varas cirka 1?000 kilometer från Chiles huvudstad, Santiago.

Calbucos senaste utbrott för 43 år sedan varande endast i fyra timmar, men 1961 skickade ett stort vulkanutbrott upp ett askmoln ända till 12-15 kilometers höjd.

Se vår stora samling artiklar om vulkaner

Chile ligger i vulkancentrum

Det är enligt nyhetsbyrån Ritzau andra gången på kort tid som en vulkan i södra Chile får ett utbrott.

3 mars var det en vulkan vid namn Villarrica som spydde ut aska och lava. Det var dock bara tala om ett kortvarigt utbrott.

Chile ligger på den så kallade Eldringen och har med 500 potentiellt aktiva vulkaner världens näst största förekomst av vulkaner, endast överträffat av Indonesien.

Dödande vulkan pyr

Enligt forskarna är det bara en tidsfråga innan världen igen upplever ett massödeläggande utbrott som det som utplånade Pompeji.

Läs också:

Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Lava
Vulkaner

Historiens värsta vulkanutbrott

1 minut
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj