Tre sanningar om supervulkaner

De ligger och lurar under jorden tills de exploderar i ett domedagsliknande utbrott och spyr ut lava, sten och giftiga gaser på hundratals kilometers avstånd. Här får du veta mer om varför forskarna minutiöst övervakar supervulkaner som Yellowstone.

© Jim Peaco // Wikimedia Commons

1. Ett utbrott kan komma snabbt

Yellowstones nästa superutbrott kan inträffa mycket snabbare än vad vi räknat med.

Det avslöjade forskare nyligen under en vulkankonferens. De har analyserat kristaller från Yellowstones fossila askdepåer.

Kristallerna som är från det senaste superutbrottet för 631 000 år sedan rörde sig från den underjordiska magmakammaren upp till ytan och innehåller information om bland annat tryck och temperatur.

Deras sammansättning avslöjar hur lång tid det tar från första tecknet på ett utbrott är på gång till att upp emot 1 000 kubikkilometer sten och aska väller ut ur Yellowstone.

Hittills har vi trott att de första tecknen visar sig flera tusen år före ett utbrott. Men kristallerna avslöjar att tidshorisonten är kortare. Det ser mer ut att röra sig om decennier, säger vulkanologer till New York Times.

2. Supervulkaner är kratrar

© Sam Beebe/Ecotrust // Wikimedia Commons

Supervulkaner spyr ut mer än 1 000 kubikkilometer aska och lava under ett utbrott.

De befinner sig på högsta nivån på VEI-skalan (ett vulkanexplosivitetsindex), det vill säga nivå åtta.

En vanlig vulkan byggs upp till ett kägelformat berg genom återkommande, mindre utbrott medan supervulkaner är enorma kratrar som döljer sig under marken.

Vid ett utbrott tömmer supervulkanen sin magmakammare på bland annat lava, sten och giftiga gaser.

3. Supervulkaner gömmer sig överallt

© Shutterstock

De enorma underjordiska vulkanerna gömmer sig överallt i världen. En av dem får ett utbrott i genomsnitt en gång vart 100 000:e år.

Jorden har redan varit med om utbrott i flera kända supervulkaner.

Men det finns fortfarande ställen i världen där marken inte är undersökt och därför kan vi inte vara säkra på att vi har upptäckt samtliga supervulkaner.