Asphalt volcano

Sju unika vulkaner spyr ut asfalt

Det finns asfaltvulkaner under vattnet på 200 meters djup utanför Kalifornien.

29 september 2010

Bara 16 kilometer utanför Kaliforniens kust ligger sju gigantiska undervattensvulkaner. Det rör sig inte om traditionella lavavulkaner utan om så kallade asfaltvulkaner. Det är vulkaner som – när de är aktiva – spyr ut asfalt i stället för lava. Den största av vulkanerna, som står 220 meter under havets yta, är hög som en sexvåningsbyggnad och har en yta som två fotbollsplaner.

Vulkanerna upptäcktes första gången år 2007, och sedan dess har forskarna grundligt undersökt dem. Därför vet de nu att vulkanerna bildades för mellan 31000 och 44000 år sedan, då naturligt förekommande olja strömmade upp genom sprickor i havsbottnen och stelnade vid mötet med det kallare havsvattnet. På vissa ställen i området sipprar det fortfarande ut gas och olja, men det är flera tusen år sedan vulkanerna senast var aktiva, är det lugnande beskedet från forskarna vid bland annat University of California. De har flera gånger besökt asfaltvulkanerna med ubåtar för att ta prover.

De sju asfaltvulkanerna innehåller sammanlagt cirka 100000 ton asfalt, som visserligen har stelnat men ändå är tämligen porös. Forskarna har nämligen observerat att en sten från vulkanerna snabbt pulvriseras, när den läggs i en mortel och stöts. De flesta asfaltvulkanerna upptäcktes år 2003, och sedan dess har de hittats på flera ställen i världen. Endast få av dem är fortfarande aktiva.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: