Shutterstock
Yellowstone-supervulkan

Se kartan: Här är jordens supervulkaner

Supervulkaner återfinns i kluster runt om i världen. Besök sex av jordens mest kraftfulla vulkaner.

Enligt geologer är jorden hem för 25 aktiva supervulkaner.

Några av dem har haft utbrott under de senaste miljoner åren och hamnat i den högsta kategorin på den så kallade VEI-skalan (vulkanexplosivitetsindex).

När forskarna ska bedöma hur stort ett utbrott har varit, samt var och när det ägde rum, jämför de kemi och ålder på exempelvis stora förekomster av lava och aska.

På så sätt har de till exempel identifierat minst sex utbrott från amerikanska Yellowstone under de senaste tio miljoner åren.

Men supervulkaner kan upptäckas trots att de inte haft sitt första superutbrott. Det gäller exempelvis Campi Flegrei nära Neapel, som hittills bara haft ett utbrott i den näst högsta kategorin, ett så kallad VEI-7-utbrott.

För att bestämma potentialen hos vulkaner som Campi Flegrei analyserar forskare i stället källan till magman och storleken på magmakammaren under vulkanen.

Här är världens supervulkaner

Två supervulkaner har haft ett utbrott under de senaste 100 000 åren, och ytterligare fyra hotar nya utbrott.

Claus Lunau

Ny supervulkan hittad utanför Alaska

Sex vulkaner i den ögruppen Aleuterna mellan Alaska och Ryssland verkar dölja samma slags gigantiska magmakammare. Vulkanens senaste superutbrott skedde för cirka 600 000 år sedan, medan ett mindre utbrott ägde rum för 70 000 år sedan.

NASA & Claus Lunau

Yellowstone begravde USA

Den ökända supervulkanen Yellowstone i nordvästra USA hade ett utbrott för 630 000 år sedan senast. Aska från jätteutbrottet har hittats från Mexiko i söder till Kanada i norr och från Kalifornien i väster till Mississippi i öster.

Shutterstock & Claus Lunau

Campi Flegrei hotar Europa

Campi Flegrei ligger nära Neapel och Vesuvius. Risken finns att undervattensvulkanen, som ännu inte har haft något superutbrott, skulle kunna täcka Europa med aska. Det senaste stora utbrottet för 39 000 år sedan blåste bort vulkankäglan.

Shutterstock & Claus Lunau

Paektu kan väckas med kärnvapen

Ett av de minst utforskade hot mot världen är supervulkanen Paektu mellan Nordkorea och Kina. Illegala kärnvapenprovsprängningar hotar att väcka jätten, som skulle kunna täcka halva Asien med aska och krossa det norra halvklotets klimat.

Seoul Arts Center & Claus Lunau

Toba skickade jorden i frysen

Toba på den indonesiska ön Sumatra exploderade för cirka 74 000 år sedan i det häftigaste utbrottet under de senaste två miljoner åren på jorden. Utbrottet förmörkade jordklotet i många år och ledde till ett globalt temperaturfall på tio grader.

Shutterstock & Claus Lunau

Taupō är hyperaktiv

På Nya Zeelands norra ö ligger vulkanfältet Taupō som för 26 500 år sedan låg bakom det senaste VEI-8-utbrottet på jorden. Taupō upplevde ett ännu våldsammare superutbrott för 340 000 år sedan, och vulkanen är fortfarande mycket aktiv.

Shutterstock & Claus Lunau