Ganggung

Så förutsäger man ett vulkanutbrott

Vulkanologernas uppgift är att försöka mäta sig fram till kunskaper om vulkanutbrott.

7 september 2010

Från Vetenskapens Universum: Uppgiften att förutsäga nästa vulkanutbrott är ett jobb för vulkanologer, som är geologer som specialiserat sig på vulkanisk aktivitet. Förvarning om vulkanutbrott bygger normalt på mätningar av mindre jordskalv nära vulkanen.

De flesta vulkaner ligger emellertid i världens intensivaste jordskalvszoner, så uppgiften är svår, för inte alla skalv utlöser vulkanutbrott. Vulkanologerna har dock registrerat en del specifika rytmer, som avslöjar att magma förskjuts i magmakammaren under vulkanen före ett utbrott. Signalerna utgörs bland annat av vissa frekvenser eller skalvens styrka.

Vulkanologerna sätter även upp kameror i vulkanens krater och registrerar tryckförändringar i tillförselkanalen upp mot kratern. Dessutom monterar man på vissa ställen sensorer, som mäter luftens innehåll av olika vulkaniska gaser.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: