Jättevulkan hotar utplåna Rom
I tusentals år har romarna trott att jättevulkanen Colli Albani, bara 30 kilometer från centrum, var utsläckt. Det är den inte. – Inte alls.

Vulkanområdet Colli Albani, som med sin idylliska kratersjö och frodiga jord utgör sluttningarna till många välbeställda romerska familjers residenser bara 30 kilometer från centrum i den pulserande storstaden, inte alls är utsläckt som vetenskapsmän och romare har trott i tusentals år.
Den är faktiskt mycket aktiv, enligt geofysiker som nyligen har offentliggjort en rapport, med två möjliga slutsatser grundade på geologiska fynd från de två senaste utbrotten: Antingen är det cirka 2000 år till nästa sannolika utbrott...
Eller så är jätteutbrottet 5?000 år försenat.
Du kan läsa rapporten: HÄR
Det nya Pompeji
Det är dock ganska säkert att ett utbrott i full styrka skulle ha katastrofala följder för den italienska huvudstaden, som med stor sannolikhet skulle begravas i aska. Precis det som hände i Pompeji 240 kilometer söderut för knappt 2?000 år sedan.
Geofysikerna bakom rapporten lutar åt att den mest skrämmande av de två slutsatserna, som de säger är att det nästa stora utbrottet sannolikt sker "inom 1?000 år".
>>Följ med på expedition till vulkanparadiset Galápagosöarna och få en reseupplevelse för livet
Blåser upp sig
Den slutsatsen baseras på en mängd fakta, varav de två viktigaste är att jorden i området har stigit med två millimeter om året och 50 meter under de senaste 200?000 åren.
Det indikerar att det byggs upp magma långt nere i berggrunden.
Dessutom tyder ett flertal överraskande jordskalv på 90-talet på att Colli Albani är allt annat än utsläckt.