Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulcano Campi Flegrei
Naturen - Vulkaner

Jättevulkan hotar Neapel

De flesta känner till det direkta hotet från Vesuvius men få invånare i Neapel vet att en långt mer kraftfull vulkan pyr under staden.

Jättevulkanen Campi Flegrei

Campi Flegrei är en caldera - en vulkan som for 39 000 år sedan sprängde sig själv i atomer för att därefter sjunka ihop. Campi Flegrei har inte varit aktiv sedan 1538 och är så gott som osynlig i terrängen, men dess potentiella utbrotts styrka får Vesuvius att likna en fjuttig nyårsraket.

Endast 17 procent känner till supervulkanen

En undersökning från 2013 bland över 1000 invånare i Neapel visar att blott 17 procent känner till evakueringsplanerna ifall Campi Flegrei får ett utbrott. Faktiskt bedömer de flesta invånarna, även de som direkt bor i Campi Flegreis caldera, att Vesuvius utgör ett större hot.

Utrotade möjligtvis neandertalarna

Campi Flegreis utbrott för 39 000 år sedan spydde ut 200 kubikkilometer magma och rankas som en sjua utav åtta på på vulkanernas Richterskala, den så kallade VEI (Volcano Explosivity Index). I och omkring Campi Flegreis caldera är lavan över 100 meter tjock och aska från vulkanen finns i mossar över stora delar av Europa, västra Asien och som svavelförsurning i de grönländska isarna. Ryska forskare menar således att utbrottet för 39 000 år sedan var dödsstöten för neandertalarbefolkningen i Europa, med sin våldsamma påverkan på klimatet och näringskedjor och därmed banade väg för den moderna människans intog på kontinenten.

Läs också:

Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Vulkaner

Antarktiska vulkaner kan översvämma Europa

2 minuter
Energi

4896 kilometer rör ger Europa energi

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj