Vulkaner – Hawaii drunknar i lava
Hawaii

Vulkanen Kilauea har pumpat ut 250 miljoner kubikmeter lava ut över ön sedan maj i år.

Hawaii drunknar i lava

32 kvadratkilometer land har dränkts och 700 hus ödelagts. Sedan maj i år har vulkanen Kilauea pumpat ut lava över Hawaii. Den glödheta massan har färdats i över 100 miljoner år och trots ödeläggelsen är den livsviktig för ögruppen.

25 september 2018 av Christian Juul

Magma färdas i 100 miljoner år          

© Mike Mezeul II/Ritzau Scanpix

En flod av cirka 1000 grader varm lava strömmar från vulkanen Kilauea på Hawaii. En del av den glödheta stenmassan har rört sig 3000 kilometer och i 100 miljoner år på sin resa från gränsen mellan jordens mantel och kärna. 

Helvete döjer sig under havet 

© Doug Perrine/Nature Picture Library

Kollisioner mellan havs- botten och kontinentalplattor är den främsta orsaken bakom jordens vulkaner – men inte när det gäller Hawaiis vulkaner. De matas av en gigantisk magmapelare – över 300 kilometer i diameter – som ligger under Stilla havet 

Vulkaner utfodrar djuren 

© David B. Fleetham/SeaPics.com

Hawaiis vulkaner ger liv åt tusentals arter i havet runt öarna. Magman innehåller näringsämnen, exempelvis järn, som är viktigt för organismernas överlevnad. Vulkaner- nas utbrott ändrar även vattnets temperatur, vilket gör att vatten- skikt och näring blandas runt. 

Lava bygger öar från grunden 

© Justinreznick/Getty Images

Hawaiis öar är byggda av lava som under miljontals år har läckt från havsbotten. Den äldsta ön bröt havets yta för cirka fem miljoner år sedan. Med tiden kommer vulkanerna att dö och öarna sjunka ned i havet – och nya vulkanöar uppstår i deras ställe. 

Vulkanöar får invånare  

© Darlyne Murawski/Ritzau Scanpix

3 800 kilometer från fastlandet. Hawaiis öar har sedan födseln varit bland de mest isolerade på jorden. Trots det vimlar det av liv. Vissa djur har drivit dit på flottar av vegetation medan andra, som exempelvis fettspindlarna, bars över havet av vinden 

Hawaii växer fortfarande 

© L.E. Baskow/LeftEyeImages/Sipa USA/Ritzau Scanpix

Den 3 maj 2018 fick vulkanen Kilauea ett utbrott. Under de följande månaderna strömmade lavan ut över Hawaiis största ö och täckte 32 kvadratkilometer av ön. Men den skapade också nya landområden – i juli hade ön vuxit med 2,8 kvadratkilo- meter. 

Vulkan är port till universum  

© Babak Tafreshi/SPL

Astronomerna strömmar till toppen av den slocknade vulkanen Mauna Kea, 4 205 meter över havet. Vulkanens höjd och öarnas avlägsna läge gör att platsen är idealisk för observatorier. Här finns exempelvis Keckteleskopen som bland annat tar bilder av unga galaxer. 

Upplev Hawaii med Illustrerad Vetenskap

Följ med oss till ögruppen som kopplar samman jordens glödheta inre med universums galaxer.

Tillsammans flyger vi helikopter över Kilaueas lavaströmmar, tittar på stjärnor från toppen av Mauna Kea och besöker världens största solteleskop, DKIST.

Vi får även sällskap av astronomer, fotografer och andra yrkesverksamma som lär oss mer om öarna, djurlivet och stjärnhimlen.

HAWAII – Följ med oss på den ultimata resan

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: