Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldoinyo Lengai volcano
Naturen - Vulkaner

Finns det kall lava?

Jag har hört att det finns vulkaner med kall lava. Är det sant? Hur skiljer den sig från varm lava?

Det är riktigt att det finns ”kall lava”. De flesta lavasorter är flytande vid temperaturer över 900 grader, men i Tanzania finns det en vulkan, vars lava har en temperatur på bara 500 grader.

Vulkanens namn är Oldoinyo Lengai, som på massajernas lokala språk betyder ”Gudarnas berg”. Den är en del av det vulkaniska system som bildar den östafrikanska riftdalen. Lava förknippas vanligen med en rödglödande massa av smält berg. Vid Oldoinyo Lengai är lavan på grund av sin låga temperatur i det närmaste svart och liknar därför mer strömmande gyttja

Oldoinyo Lengai smoke

Lavans egenskaper bestäms av dess sammansättning av bergarter, och hur djupt nere i jorden den bildats. Generellt är lava som är rik på kvarts tjockflytande, medan lava med mindre mängd kvarts är tunnflytande. Vidare ger en hög temperatur normalt en tunnflytande lava, medan en låg temperatur ger upphov till en tjockflytande sådan. Vid Oldoinyo Lengai är det precis tvärtom.

Oldoinyo Lengai lava

Vulkanens lava är nämligen både kall och tunnflytande. Det beror på en ovanlig sammansättning av lavan, som är mycket rik på karbonater med ett högt innehåll av natrium och kalium. Lavan kallas karbonatit och är inte känd från någon annan plats i världen. Vulkanen har haft utbrott flera gånger under loppet av de senaste hundra åren. Senaste gången det inträffade var under perioden 2007–2008.

Läs också:

Vulkaner

Hur snabbt kan lava förflytta sig?

0 minuter
Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

11 minuter
Vulkaner

Farlig vulkan hotar en halv miljon människor

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj