Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Farlig vulkan hotar en halv miljon människor

Tidigt på måndagen började den filippinska vulkanen Taal sprida lava och myndigheterna varnar om att ett "farligt utbrott" kan inträffa "inom ett par timmar eller dagar". I värsta fall är en halv miljon människors liv i fara.

Shutterstock

"Taal befinner sig i en intensiv och orolig period. Det resulterade i ett magmatiskt utbrott mellan 02:49 och 04:28. Detta kännetecknas av en lavafontän, åska och blixtar".

Så löd meddelandet från Philippine Institute of Volcanology and Seismology, Phivolcs, om landets näst mest aktiva vulkan på Filippinerna som fick ett utbrott tidigt på måndagsmorgonen.

Myndigheterna varnar om att ett "farligt utbrott" kan ske inom timmar eller dagar.

Vulkanen Taal, som ligger endast 70 kilometer från landets huvudstad Manila, började spy ut svarta askmoln mot himlen redan på söndagen, vilket ledde till att 8 000 människor ögonblickligen evakuerades.

Men myndigheterna är rädda för att lavautbrottet kan komma att drabba betydligt fler, kanske närmare en halv miljon människor. Och Phivolcs betonar att man behöver evakuera minst det dubbla mot vad man nu gjort.

© Shutterstock

Vulkanen i vulkanen

  • Den aktiva vulkanen ligger mitt i den 230 kilometer långa sjön Taal som har bildats genom förhistoriska utbrott.
  • Flera centimeter tjocka askskikt rapporteras på flera platser i Taal-regionen.
  • Taal är en "komplex vulkan". Den har inte ett hål i toppen - som vanliga stratovulkaner har - utan istället flera utbrottspunkter.
  • Ledningen för Phivolcs kallar Taal "en vulkan i en vulkan" och betonar att den är "ytterst farlig".
  • Det senaste stora utbrottet på Filippinerna kom från Mount Pinatubo norr om Manila år 1991. Det var det näst största utbrottet under förra seklet och dödade minst 800 människor.

Källa: Phivolcs, New York Times.

Enligt United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA, bor det cirka 459 000 människor i den så kallade farozonen.

Zonen täcker en cirkel med en radie på 14 kilometer där vulkanen Taal är centrum.

Utökar man cirkeln till 17 kilometer rör det sig om hela 930 000 människor. Det är det antal människor som ska evakueras, anser Phivolcs.

Och de har sina skäl. Aska och svavel från vulkanen kan nämligen orsaka enorma skador på klimat, miljö och samhälle över gigantiska områden.

Vi beskriver här vad som händer när en vulkan som Taal får ett utbrott och vilka konsekvenser det kan få.

Gasbubblor skapar askan

Aska uppstår på grund av gasbubblor som bildas när magman på sin väg upp genom jordskorpan utsätts för allt lägre tryck.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj