Shutterstock

Dyk ned i världens supervulkaner

Det sjuder och bubblar i Yellowstone nationalpark i USA. Parken ligger ovanpå en av världens totalt 27 supervulkaner, som potentiellt kan begrava kontinenter i aska och utplåna nationer från landkartan. Nu kan du få överblick över jordens supervulkaner på vår interaktiva världskarta.

Vulkaner delas in efter sin explosiva potential i den så kallade VEI-skalan (Volcano Explosivity Index), som motsvarar den mer kända richterskalan för jordskalv.

VEI 0-utbrott är en lugn och stillsam utströmning av magma utan explosioner och askbildning, som till exempel äger rum större delen av tiden på Hawaii.

Omvänt kallas ett VEI 8-utbrott ”megakolossalt”: En global katastrof, som pumpar ut över 1000 kubikkilometer magma och bildar en minst 25 kilometer hög askpelare, som kan förmörka jorden i årtionden, få temperaturen att falla över hela jorden och begrava halva kontinenter i aska.

Taupo var den senaste supervulkanen

Senast jorden drabbades av ett VEI 8-utbrott var för 28500 år sedan, när Taupo på Nya Zeelands nordö spydde ut enorma mängder aska, som lade sig som ett 200 meter tjockt täcke kring vulkanen och ett 18 centimeter tjockt lager över hundra mil bort.

För att karaktäriseras som en supervulkan ska en vulkan antingen tidigare ha haft eller ha potential att få ett utbrott av storleken 7 eller 8 på VEI-skalan.

Ett exempel på ett VEI 7-utbrott är Tambora i Indonesien, som år 1815 slungade upp så mycket svavel och aska i atmosfären att temperaturen föll drastiskt på norra halvklotet. Därför blev 1816 känt som ”året utan sommar”, då London drabbades av snöfall i augusti.

Ofta ser supervulkaner obeskedliga ut och de liknar inte andra vulkaner. Det beror på att deras utbrott är så kraftiga att de spränger sig själva i bitar och ofta lämnar efter sig endast en kratersjö.

Följ med på en guidad tur till världens supervulkaner i den interaktiva grafiken nedan.