Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkaner

Vulkaner i udbrud

Vulkanernas okontrollerbara krafter

Vulkaner är ett av naturens mest fascinerande fenomen: Men vad är en vulkan och varför får de utbrott? Lär dig mer om vulkaner här på sidan där vi har samlat våra artiklar om de mest fascinerande och farliga lavasprutande vulkanerna på jorden.

Vad är en vulkan?

En vulkan är en öppning i jordens yta där magma från jordens inre flyter ut.

Finns det för mycket magma under jordskorpan uppstår en ny vulkan, eller så får en existerande vulkan ett utbrott. I båda fallen sker det för att utjämna trycket under marken.

Magma är namnet på den smälta stenmassa som återfinns i jordens inre. Lava kallas den smälta stenmassa som väller fram ur vulkanen och ut över marken när en vulkan får ett utbrott.

Vulkan i udbrud
© Shutterstock

Hur uppstår vulkanutbrott?

Hjärtat i en aktiv vulkan består av en kammare av magma.

Ett vulkanutbrott sker när trycket i kammaren av magma är så högt att magman pressas upp mot ytan. Där skjuts den vanligtvis ut ur vulkanens mynning, som även kallas krater.

Ibland uppstår även stora mängder aska som bildas när magman kommer i kontakt med luften.

Vulkanutbrott kan ske genom en explosion eller genom att lavan långsamt sipprar ut. Det finns också underjordiska utbrott där lavan väller fram i bubblor.

Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Världens största och farligaste vulkaner

På botten av Stilla havet, cirka 1 600 kilometer öster om Japan, ligger jordens största vulkan Tamu Massif. Jättevulkanen är cirka 650 kilometer bred, det vill säga ungefär lika stor som Storbritannien. Den näst största vulkanen är Mauna Loa på Hawaii, USA. De två farligaste vulkanerna i Europa återfinns i Italien - Etna på Sicilien och Vesuvius i närheten av Napoli. Etna, som är tre gånger så hög som Vesuvius, är betydligt mer aktiv – det passerar sällan mer än tio år mellan två vulkanutbrott. Vesuvius hade sitt senaste utbrott 1944 och många forskare anser att ett stort utbrott närmar sig.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj