Vilket djur är bäst på att suga blod?

Vilket av de blodsugande djuren är egentligen bäst på att suga blod? Och lever de uteslutande av blod - eller äter de även annat?

Iglar suger blod på en fot, gul bakgrund

Blod är ett utomordentligt näringsmedel, och därför är det många djur som har utvecklat förmågan att leva av det. Det finns otaliga blodsugande maskar, kvalster och insekter, och bland däggdjur är vampyrfladdermusen välkänd.

En del av djuren lever uteslutande av blod, medan andra endast använder det som ett näringstillskott, när de behöver extra energi. Det kan till och med finnas en könsskillnad i förmågan och lusten att äta blod. Hos myggor är det till exempel endast honorna som sticks och suger blod. De behöver den extra näringen för att producera ägg. Hannarna lever däremot fridfullt på nektar och fruktsaft.

Iglar är de största blodsugarna

De absolut största experterna på blodsugning är emellertid iglarna, en stor grupp ringmaskar, som finns överallt i världen. Iglar lever i vatten eller i fuktiga områden som tropiska regnskogar, där de angriper alla djur som passerar förbi. De har ett speciellt utvecklat tarmsystem för att klara av den speciella kosten. Bland annat har de sidofickor på magen, så att de kan äta så stora måltider som möjligt.

Det kan gå flera månader mellan två måltider för en igel. Den glupskaste och största igeln är amazonigeln. Den här jätten kan bli upp till 46 centimeter lång och väga upp till 80 gram, och ett riktigt hungrigt exemplar kan äta upp till fyra gånger sin egen vikt.