Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken plats har flest solskenstimmar?
© Shutterstock
Naturen

Vilken plats har flest solskenstimmar?

Har alla ställen på jorden lika många ljusa timmar, fast fördelade olika över året? Var skiner solen mest?

Om jorden vore utan atmosfär och snurrade runt solen i en fullständigt jämn cirkelrörelse, skulle alla platser ha exakt lika många dagtimmar under ett år. Eftersom atmosfären bryter ljuset, och jorden rör sig i en oval, finns det dock små varia-tioner. Sålunda är solen vid ekvatorn uppe i 183 dygn och 19 timmar om året, medan den är nere i 181 dygn och 5 timmar. Vid Nordpolen är solen uppe i 189 dygn och 7 timmar – på Sydpolen bara 181 dygn och 17 timmar. Att solen är uppe är dock inte liktydigt med att den skiner.

Det är stora skillnader mellan klimaten på jorden och därför även mellan antalet soltimmar. I de ökenområden som ligger cirka 25 grader norr eller söder om ekvatorn rör sig cirkulationen i luften nedåt, och därför bildas det väldigt få moln där. Rekordet har östra Sahara, där solen skiner 4300 timmar om året av 4450 möjliga. Världens soligaste bebodda plats är Yuma i Arizona med 4055 soltimmar om året – 91 procent av det möjliga. I Sverige har vi flest soltimmar i kustnära områden vid Östersjön och på öarna där, till exempel på Fårö, där antalet soltimmar kan uppgå till 1900 per år.

Läs också:

Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter
Naturen

Varför är det kallare på Sydpolen än på Nordpolen?

1 minut
Sommar i Narsaq, Grönland
Underjorden

Jorden under Grönland är full av radioaktiva rikedomar

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj