Photo by mrjn Photography on Unsplash

Vem har världens bästa vatten?

Man hör mycket om förorenat dricksvatten. Är det ett problem även här i Norden, eller är vårt dricksvatten relativt bra?

Världens bästa, lättast tillgängliga och renaste vatten finns i Finland. Det gäller såväl det vatten som kommer ut ur kranen som det vatten som rinner i landets floder och det vatten som lämnar reningsverken.

FN-organisationen UNESCO har bedömt 122 länders vattenkvalitet. Medan förstaplatsen går till Finland har även de övriga nordiska länderna fått fina betyg. Länderna är betygsatta utifrån hur rena deras floder och grundvatten är, hur noggrant de renar avloppsvatten och hur effektivt de upprätthåller lagar och regler som skall minska och förhindra föroreningar.

Längst ned på listan med världens smutsigaste vatten hittar man länder som Sudan, Jordanien, Indien, Marocko och överraskande nog Belgien som det absoluta bottenskiktet.

Unescos undersökning visat att en medveten insats hjälper mycket. Till exempel var de engelska floderna för hundra år sedan lika smutsiga som de är i dagens Belgien. I England inledde man ett omfattande reningsprogram.

Landet ligger nu på fjärde plats på listan, och det simmar lax i Themsen.