Europa får en egen rymdflygplats
Antalet uppskjutningar ökar drastiskt och rymdraketer måste ställa sig i kö på uppskjutningsramperna.
Nu är en ny generation av rymdflygplatser på väg. De ska lösa upp trafikpropparna, skicka enorma raketer till andra planeter och erbjuda turister en billig biljett till rymden.
En av de nya rymdflygplatserna ska placeras i Europa – och därmed får vår världsdel sin första rymdflygplats.
Apor får människogener
Våra hjärnor tog för många miljoner år sedan ett jättesprång, som innebär att vi i dag har större hjärnor och bättre kognitiv förmåga än våra närmaste släktingar, som exempelvis gorillor och schimpanser.
Den skillnaden har kinesiska forskare nu försökt jämna ut, genom att skapa makaker ned extra kopior av människogenen MCPH1.
Men försöket är en vattendelare. Vissa forskare anser att det inte är etiskt försvarbart.
Forskare skriver om livets historia
Fotosyntes, cellkärnor, ben och ryggrader – livet har tagit många otroliga språng.
Men nya fynd flyttar nu runt var och när livets största milstolpar ägde rum. Bland annat vet vi nu att sex som fortplantningsmetod uppstod först för cirka 1,2 miljarder år sedan.
Se stoft- och gasmoln
Spiralarmade galaxer, gigantiska stoftmoln och våldsamma explosioner.
På 1700-talet observerade den franske astronomen Charles Messier ett antal genomen som han inte kunde förklara. Han katalogiserade i dem i vad som i dag kallas Messierkatalogen.
Hubbleteleskopet har fotograferat ett flertal av objekten, och det visar sig att Messier hade snubblat över några av universums mest fotogeniska fenomen.